Priden er Danmark, når Danmark er bedst

Priden er Danmark, når Danmark er bedst

18.08.2016

.

Copenhagen Pride er dansk kærlighed, når det er bedst. Vi hylder mangfoldigheden, lægger fordommene på hylden og finder kærlighedsbanneret frem. Alle har ret til at være den, de er.KOMMENTAR af Victor Boysen, landsformand for Radikal Ungdom

Sommeren går på hæld, og nætterne bliver længere. Men trods dalende temperaturer, er der varme og sjæl i Københavns gader som aldrig før. Det er nemlig blevet den tid på året, hvor Copehagen Pride gør sit farvestrålende indtog i de københavnske gader og stræder.

Priden er et stykke danskhed, vi kan være stolte af. For Priden sætter en tyk streg under, at i Danmark har du ret til at være den, du er – uanset hvem du kysser med. Vi peger ikke fingre af forskellighed; vi fejrer frisindet, omfavner mangfoldigheden og hylder den rummelighed, der gør os stærk som nation.

Danmark er på mange måde et land, der går forrest, når det kommer til tolerance og respekt for minoriteter. Men vi er ikke i mål endnu. For mange især unge mennesker, er det stadig et tabu at tale om sin seksualitet. Derfor er det susende vigtigt, at vi bliver ved med at fejre retten til at lige præcis være den, man er. Copenhagen Pride er kommet for at blive.

 

Priden sætter en tyk streg under, at i Danmark har du ret til at være den, du er – uanset hvem du kysser med.
_______

 
Det unikke ved Priden er, at der er plads til alle. Homoseksuelle som biseksuelle, høje som lave, storbarmede som fladbrystede – ja selv kridhvide, heteroseksuelle mænd som mig kan få lov at være med. Det betyder ikke så meget, hvordan du ser ud, hvor gammel du er, eller hvem du tænder på. Alle har en plads. Der bliver ikke rynket det mindste på næsen, så længe du vil tage del i kærlighedsfesten og hylde retten til forskellighed. Det er herligt.

Jeg føler mig dansk, når jeg slider Københavns gader tynde med resten af Pride-optogets livsglade paradedeltagere. Frisind, seksuel frigørelse, forskellighed, mangfoldighed, åbenhed og forståelse. Danskheden kan ikke sættes på formel, men på mange måder indkapsler Copenhagen Pride min forståelse af, hvilke værdier det danske samfund bygger på.

Og selvom Priden har været uovertruffen i at bryde tabuer og mindske den diskrimination, som LGBT-miljøet historisk set er blevet udfordret af, er der stadig brug for den dialog om rummelighed og respekt for forskellighed, som Priden er en vigtig del af. Budskabet om mangfoldighed bliver aldrig gammelt. Slet ikke i disse dage, hvor et bekymrende stort antal politikere prædiker om kulturel ensretning og åndelig homogenitet med svinekød som ideologisk omdrejningspunkt.

 

Et bekymrende stort antal politikere prædiker om kulturel ensretning og åndelig homogenitet med svinekød som ideologisk omdrejningspunkt.
_______

 

Højrefløjens forsøg på at sætte danskheden på formel er i sig selv ganske udansk i min bog. Det kvæler den identitetsmæssige mangfoldighed, der kendetegner den danske folkesjæl, når blå blok reducerer danskhed til et spørgsmål om stænderforsamlinger og Olsen Banden-film. Vi lever i en globaliseret verden, hvor multikultur og individualisme er i fuld firspring. Vi bliver nødt til at acceptere, at folk er forskellige, og at det, der er dansk for mig, ikke nødvendigvis er dansk for dig. Den mangfoldighed er præcis det, Priden står for.

I stedet for at mase køn, identitet og seksualitet ned i nogle fasttømrede kasser, skal politikerne gå forrest i kampen for et samfund, der accepterer den enkelte og giver plads. Det er i den henseende, at Priden er vigtig. Copenhagen Pride har enorm symbolsk værdi og udgør et enestående redskab til at nå ud til den brede befolkning med mangfoldighedsbudskabet. LGBT-personer bider ikke. Det kan man opleve på egen krop, hvis man deltager i Priden.

Fortsætter dialogen længe nok, vil vi forhåbentlig se et endnu mere rummeligt Danmark for fremtiden. Et Danmark, hvor det f.eks. er tilladt for homoseksuelle at donere blod. Et Danmark, hvor man kan slippe for at rende rundt med et sundhedskort, der afkræver et entydigt svar på, om man tilhører kønskassen ”mand” eller ”kvinde”. Et Danmark, hvor man kan være den, man vil, uden at blive set skævt til.

For at komme dertil, skal vi blive ved med at bygge broer og nedbryde de fordomme, der desværre stadig eksisterer over for LGBT-personer. Vi skal med andre ord blive ved med at dyrke den danske rummelighed og næstekærlighed, der ligger som en dybt indgroet del af vores DNA. Priden er en glimrende mulighed hertil. Derfor er den vigtig fortsat at støtte op om.■

ILLUSTRATION: Billeder fra sidste års Copenhagen Pride-parade. Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto.