Andreas Weidinger (K) om Brexit: Briternes selvbedrag skal ikke belønnes

Andreas Weidinger (K) om Brexit: Briternes selvbedrag skal ikke belønnes

14.07.2018De seneste to år i Storbritanniens historie er en tragedie. Med Brexit har man fravalgt det mest succesfulde og effektive økonomiske samarbejde i verdenshistorien. EU har aldrig ladet nogen i tvivl om konsekvenserne af den beslutning. Det er vigtigt, at EU nu holder fast – og ikke belønner de britiske politikeres selvbedrag, der siden 2016 har antaget historiske dimensioner.


Kommentar af Andreas Weidinger (K)

DET ER PINLIGT og trist at se Storbritanniens virkelighedsfjerne opførsel mindre end et år inden deadline for udtrædelsen af EU. De Brexit-glade politikere som fx Boris Johnson, Nigel Farage og Michael Gove valgte bevidst at føre briterne bag lyset før Brexit-afstemningen med løfter om en konsekvensfri afsked med EU efterfulgt af guld og grønne skove. Og efter afstemningen har hele det politiske Storbritannien kun valgt at intensivere løgnene i ét stort selvbedrag af historiske dimensioner.

Siden den daværende premierminister David Cameron valgte at udskrive en folkeafstemning om Storbritanniens medlemskab af EU, har EU optrådt ærligt overfor Storbritannien. EU indgik i forhandlinger med Cameron, og efter forhandlingsforløbet gjorde EU det klart, at Camerons nye aftale var det bedste, Storbritannien kunne opnå. Vil englænderne vide, hvad lande uden for EU kan få, så skal de bare kigge mod den nordøstlige del af Nordsøen. Her har Norge nemlig valgt at stå udenfor EU, mens de sammen med Island og Liechtenstein har indgået en aftale med EU gennem European Economic Area (EEA). Den løsning medfører, at de absolut ingen indflydelse har på EU’s beslutningsproces, mens de stort set skal gennemføre alle EU’s regler for at opnå adgang til det indre marked. Modellen er klar: Stort set samme regler – ingen indflydelse. Som at være den eneste passager i en sightseeingbus, der ikke ved hvor den kører her. De britiske politikere valgte at bilde befolkningen ind, at Storbritannien efter Brexit ville befinde sig i førersædet.

 

Politikerne på Remain-siden prøvede at fortælle briterne om konsekvenserne, men det blev ikke klart formidlet, fordi Remain-siden frygtede at tale Storbritannien ned
_______

 

I STORBRITANNIEN er den politiske farce nu total. Brexit-modstanderne David Davis og Boris Johnson, der blev henholdsvis ”Brexit-minister” og udenrigsminister i Theresa Mays regering, har netop stukket halen mellem benene som følge af den Brexit-strategi, hun har fremlagt. Med andre ord: De løber fra ansvaret for den beslutning, som de selv var bannerførere for. De har ovenikøbet valgt at stemple Mays Brexit-strategi som et såkaldt ”soft Brexit”, og den britiske presse har ædt løgnen råt. I alt fra The Sun til The Economist kalder de May’s udmelding om at Storbritannien ikke skal kappe alle bånd til det indre marked for et ”soft Brexit”. Intet kunne være mere forkert: Mays 12-punktsplan går stik imod de fundamentale spilleregler for EU og river grundlæggende principper for samarbejdet itu. Det gælder bl.a. implementering af fælles regler for det indre marked, EU-domstolens mulighed for at sanktionere brud på regler, samt økonomiske bidrag til EU – som fx i Norges tilfælde løber op i ca. 2/3 af, hvad Storbritannien pt. betaler til EU (beregnet pr. indbygger). Dette er briternes forhandlingsposition, men med den urealistiske selvopfattelse i Storbritannien som følge af de britiske politikeres løgne er det svært at forestille sig et forhandlingsresultat, der ikke leder briterne ud i et kaos. EU kan og skal ikke give sig på de fundamentale principper, da det vil få fundamentet under EU til at skride. Derfor er det urealistisk at May kan komme igennem med sin nuværende plan, da der stadig er regler at følge og en regning, der skal betales for deltagelsen og goderne i det indre marked.

 

Farcen er total. Brexit-modstanderne David Davis og Boris Johnson har stukket halen mellem benene
_______

 

Alt, der er bedre end en norsk aftale gennem EEA, vil være en gave fra EU til Storbritannien. Briterne har hele tiden kendt konsekvenserne af Brexit – men aldrig erkendt dem.

De seneste to år i Storbritanniens historie er en tragedie. Med Brexit har de fravalgt det mest succesfulde og effektive økonomiske samarbejde i verdenshistorien. Den britiske deroute er selvforskyldt og dermed et skoleeksempel på, at de demokratiske valg, man som befolkning træffer, har vidtrækkende – og potentielt katastrofale – konsekvenser. EU bør ikke bøje sig for en forhandler, der er så langt fra virkelighedens verden, selvom Unionen gennem hele processen har været bundhamrende ærlig overfor briterne.

MAN KAN IKKE få de samme goder uden at følge de samme regler. Dét simple princip skal EU holde fast i. Så må vi håbe, at briterne en dag bliver trætte af politikernes bedrag og ser realiteterne i øjnene eller træffer en ny beslutning om medlemskabet af EU. ■

 

Man kan ikke få de samme goder uden at følge de samme regler. Dét simple princip skal EU holde fast i
_______

 

Andreas Weidinger (f. 1992) er medlem af kommunalbestyrelsen i Gentofte Kommune og fhv. landsformand i Konservativ Ungdom. ILLUSTRATION: Johnson under Mays tale på det Konservative landsmøde i Manchester, 4. oktober 2017 [foto: Julie Edwards/Scanpix