Morten Dahlin (V): På bare ét år er det lykkedes de røde at gøre et historisk stort indhug i vores lands finanser. Og nej, det skyldes ikke corona-regningerne

Morten Dahlin (V): På bare ét år er det lykkedes de røde at gøre et historisk stort indhug i vores lands finanser. Og nej, det skyldes ikke corona-regningerne

02.09.2020

.Socialdemokratiet er – trods forsikringer om det modsatte – dybt økonomisk uansvarlige, for midt i faldende beskæftigelsestal og skrumpende BNP har regeringen lanceret dyre udspil om bl.a. tidligere pension og et finanslovsudspil klinisk renset for initiativer, der skal skabe vækst og fremgang. Men tiden er ikke inde til at eksperimentere med den danske økonomi, hvis vi vil have penge til at løse vores samfunds udfordringer såsom den grønne omstilling.

Kommentar af Morten Dahlin, Folketingsmedlem for Venstre

DANMARK STÅR MIDT i en økonomisk krise af historiske dimensioner; selv regeringens optimistiske forudsigelse lyder på et skønnet fald i BNP på 4,5 pct. i år. På bare tre måneder er den danske økonomi skrumpet mere end under hele finanskrisen. Kaster man et blik på beskæftigelsestallene, er de heller ikke videre opmuntrende: Fra første til andet kvartal af 2020 er antallet af personer, der er i arbejde, faldet med 61.000. Årsagen er naturligvis coronavirussen og den deraf følgende nedlukning af samfundet.

Disse tal burde få det til at løbe koldt ned ad ryggen på enhver. Især på dem, der ved, at forudsætningen for, at vi kan nå i mål med fx den grønne omstilling eller at levere offentlig service i verdensklasse er vækst og velstand.

Af samme grund er det mig fuldkomment ubegribeligt, at regeringen har valgt at lancere deres udspil om ret til tidligere pension – også kendt som ‘Arne-pensionen’ – netop nu. Et udspil, der slet ikke adresserer nedslidning, men blot skaber en ny ordning til udvalgte grupper i samfundet. Eksempel: En SOSU-assistent, der har arbejdet 15 timer om ugen i 42 år, kan få en tidlig pension. En tømrer, der har arbejdet 37 timer om ugen i 41 år, kan få en lang næse. Det hænger ikke sammen. Når det samtidig finansieres ved at smøre et nyt lag skatter og afgifter ud på de danske arbejdspladser, bliver det kun værre. Men Socialdemokraterne stopper jo ikke kun der. Også deres nye politi-udspil skal finansieres ved højere afgifter på danske arbejdspladser.

 

Finansministeriet anslår, at en ret til tidligere pension vil reducere det såkaldte arbejdsudbud med 9.000 personer frem mod 2025. En prognose, der betyder markant ringere muligheder for økonomisk vækst og dermed velfærd
_______

 

Det er lige omtrent det sidste, danske virksomheder og dansk økonomi har brug for i vores nuværende tilstand. Vi har nemlig brug for at få gang i hjulene igen. Og det står jo i stærk kontrast til, at Finansministeriet anslår, at en ret til tidligere pension vil reducere det såkaldte arbejdsudbud med 9.000 personer frem mod 2025. En prognose, der betyder markant ringere muligheder for økonomisk vækst og dermed velfærd.

Men det bliver værre endnu. For selv før, at Arne-pensionen er vedtaget, har Mette Frederiksens ræverøde regering formået at ødsle pengene bort. Nye beregninger fra Dansk Industri (DI) har vist, at S-regeringen oprindelig havde et råderum på omkring 14 mia. kroner frem mod 2025. Det er nu skrumpet til 6,6 mia. Dvs. de penge, der kan bruges på politiske initiativer – fx skattefradrag, uddannelse eller grøn omstilling, er skrumpet betydeligt.

På bare ét år er det simpelthen lykkedes de røde at gøre et historisk stort indhug i vores lands finanser. Og nej, det skyldes ikke corona-regningerne. Reduktionen i råderummet er drevet af regeringens uansvarlige finanspolitiske prioriteter.

 

Reduktionen i råderummet er drevet af regeringens uansvarlige finanspolitiske prioriteter
_______

 

ALT DETTE DEMONSTRERER, hvad jeg hele tiden har haft på fornemmelsen: Nemlig at Socialdemokratiet – trods forsikringer om det modsatte – er dybt økonomisk uansvarlige. Det kan selvfølgelig ikke komme som den store overraskelse, når man ved, at ét af statsministerens store idoler er den tidligere socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen. Manden, hvis økonomiske politik fik Danmark – med hans regerings egne ord – til at køre direkte mod afgrunden.

Som Venstre sagde inden sommerferien findes der to veje i dansk politik lige nu: Socialdemokratiet har serveretten og derfor mulighed for at vælge, om de vil føre fornuftig økonomisk politik med Venstre og andre ansvarsbevidste partier, eller om de vil lade stå til med resten af venstrefløjen. Pt. ser det ud som om, Socialdemokraterne har valgt det sidste. Og det er det økonomisk uansvarlige valg.

Som Venstre ser det, er tiden bestemt ikke til at eksperimentere med dansk økonomi. Det er derimod tiden til at sætte vækstinitiativer, der fremtidssikrer vores velfærdssamfund, i søen. Desværre er regeringens udspil til finansloven klinisk renset for jobskabelse og initiativer, der skal skabe vækst og fremgang. Og det er en skam. For uden private arbejdspladser er der ikke noget velfærd. Så nemt kan det siges.

Og der er i øvrigt heller ikke nogen grøn omstilling. Som man forleden kunne læse på RÆSON.dk i et fremragende indspark af Dansk Energis administrerende direktør, Lars Aagard, har vi brug for en velreguleret markedsøkonomi i topform, hvis vi vil gøre os nogen forventninger om at komme i mål med den grønne omstilling.

 

Hvis Danmark skal komme igennem krisen, landet står midt i, og blive en førende grøn nation, er der mere end nogensinde brug for en ansvarlig økonomisk kurs
_______

 

Desværre ser det budskab ikke ud til at være sivet ind hos venstrefløjen. For med Socialdemokraternes politik bliver genopretningen af dansk økonomi med al sandsynlighed trukket i langdrag. Hvis Danmark skal komme igennem krisen, landet står midt i, og blive en førende grøn nation, er der mere end nogensinde brug for en ansvarlig økonomisk kurs.

En ansvarlig økonomisk kurs, der bygger på, at pengene skal passe. En ansvarlig økonomisk kurs, der bygger på den forståelse, at der ingen fremtidssikring af velfærden er uden privat jobskabelse. En ansvarlig økonomisk kurs, der har som formål at få flere – ikke færre – til at stå op om morgenen og bidrage til fællesskabet.

Denne økonomiske kurs vil Venstre. Nu venter vi bare på Socialdemokraterne. Men vi kommer nok til at vente længe. Og muligvis så længe, at Danmark – ligesom i Anker Jørgensens tid – kommer faretruende tæt på den økonomiske afgrund. ■

 

Socialdemokratiet er – trods forsikringer om det modsatte – dybt økonomisk uansvarlige. Det kan selvfølgelig ikke komme som den store overraskelse, når man ved, at ét af statsministerens store idoler er den tidligere socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen. Manden, hvis økonomiske politik fik Danmark – med hans regerings egne ord – til at køre direkte mod afgrunden
_______

 Morten Dahlin (f. 1989) er MF for Venstre. ILLUSTRATION: Morten Dahlin [Foto: Steen Brogaard]