Spørgsmål 9: Vil magtstrukturen i EU ændre sig?

Spørgsmål 9: Vil magtstrukturen i EU ændre sig?

13.12.2013

.

VERDEN I 2014. Hvad bliver den mest opsigtsvækkende udvikling i 2014? Hvor starter den næste revolution? Hvad er verdens mest oversete problem? Og det mest overvurderede? Det er nogle af de 10 spørgsmål, RÆSON har stillet en række danske eksperter og meningsdannere i denne interviewserie. Se oversigten over alle 10 spørgsmål her.

INTERVIEWS af Oliver Kløvedal Reich og Nikolaj Arve Henningsen


SPØRGSMÅL 9. VIL MAGTSTRUKTUREN ÆNDRE SIG I EU I 2014?

OLE BJERG: Interessekonflikterne mellem de forskellige EU-lande vil blive skærpet, og det vil således blive tiltagende vanskeligt at drive EU frem mod mere og mere integration.
CHRISTEN SØRENSEN: Magtstrukturerne vil ikke ændre sig. Tyskland vil fortsat være dominerende, bl.a. fordi de andre lande tillader det.
JØRGEN ØRSTRØM MØLLER: Ja, ubetinget. Eurozonen overtager styringsrollen, og inden for denne udskiller der sig en kerne. Storbritannien fortsætter kursen hen i mod udtræden af EU.
ANDERS LADEKARL: Storbritannien vil blive svækket, og Tyskland vil blive tvunget til at tage endnu større ansvar. Det er selvom en stor-koalition i Tyskland, vil gøre det kompliceret.
BIRTE SIIM: Tyskland vil sandsynligvis øge sin politiske og økonomiske magt. Frankrig vil tabe økonomisk og politisk magt sammen med Storbritannien.
ANDERS WIVEL: Magtstrukturen har allerede ændret sig med den økonomiske krise. Eller sagt mere præcist: den magtstruktur, som vi godt vidste eksisterede, men blev ved med at benægte, er blevet klar: Tyskland er Europas og EU’s ubestridt stærkeste magt og i stigende grad en magtfaktor ikke blot politisk og økonomisk, men også kulturelt.
TRINE VILLUMSEN BERLING: Alt afhænger af, om euroen kan holde til presset.

Se oversigten over alle 10 spørgsmål her.


Oliver Kløvedal Reich (f. 1988) er medlem af RÆSONs chefredaktion. Han studerer Journalistik og Politik & Administration på Roskilde Universitet og er tidligere medredaktør på studentermagasinet Hippocampus. Han har studeret et semester i Buenos Aires og været i praktik på Debatten. Nikolaj Arve Henningsen (f. 1990) er RÆSONs daglige chefredaktør. Han studerer statskundskab på KU, er radiovært på Universitetsradioen og bestyrelsesmedlem i studenternetværket Policyforum. ILLUSTRATION: Tysklands kansler Angela Merkel og EU-Kommissionens formand José Manuel Barroso (foto: European People’s Party).