Kathrine Olldag (RV) om afghanske flygtninge: Det er uhyre vigtigt, at vi lærer af erfaringerne fra 2015

24.08.2021


Vi må ikke lade frygt og angst diktere vores lovgivning. Tværtimod bør vi lære af erfaringerne fra 2015 og gå forrest i arbejdet for at sikre et velfungerende kvotesystem til fordeling af de flygtninge, som lige nu udgår fra Afghanistan.



Kommentar af Kathrine Olldag, udlændingeordfører i Radikale Venstre

AFGHANISTAN ER I OPLØSNING. Desperate afghanere flygter fra Talebans undertrykkelse og overlader deres skæbne til skruppelløse menneskesmuglere. Foran dem venter en uvis fremtid som illegale flygtninge i eksempelvis Iran eller Pakistan eller en usikker tilværelse som asylansøgere i Grækenland.

Situationen kalder på omgående international handling i håndteringen af denne gruppe flygtninge. Derfor vil vi i Radikale Venstre opfordre regeringen til at gå forrest i arbejdet med at sikre international opbakning til, at der i regi af FN etableres lejre i nærområderne, hvor afghanerne under trygge forhold kan få vurderet deres beskyttelsesbehov og blive sikret genbosætning. FN’s kvotesystem er det suverænt bedste værktøj til håndtering af flygtningekrisen i Afghanistan.

 

Lysten til at træde ud af alle konventioner og bygge en mur rundt om vores trygge land slog igennem ved Folketingsvalget i 2015
_______

 

Erfaringerne fra 2015
Det er uhyre vigtigt, at vi lærer af erfaringerne fra 2015, hvor syriske flygtninge strømmede ind over Europas grænser, og hvor billeder af vandrende flygtninge langs motorvejene satte følelserne i kog hos mange danskere.

Jeg forstår godt, at det gjorde mange danskere bange 2015. Lysten til at træde ud af alle konventioner og bygge en mur rundt om vores trygge land slog igennem ved Folketingsvalget i 2015. Men vi kan ikke lade frygt og angst diktere vores lovgivning, for så ender det med, at også vi selv og vores nærmeste kommer i klemme i politikernes konstante jagt på udlændingepolitiske stramninger. Det ser vi nu udmøntet i absurde regler for dansk-internationale par og i reglerne for statsborgerskab.  

Udlændingepolitikken er gået i stykker
Når næsten samtlige udlændingepolitiske diskussioner handler om at udvise alle flygtninge og holde dem på afstand, hvis ikke om svinekød og bandekriminalitet, så er det klart, at der ikke er ret meget plads til nuancerede samtaler om, hvordan vi tager vores del af ansvaret for den ødelæggelse, vi har været med til at forårsage i Afghanistan. Det er langt vigtige at signalere, at man er en strammer, end at løse virkelige problemer. Et helt aktuelt eksempel på dette er, at regeringen indtil for ganske få dage siden pressede på for at tvangsudsende afghanere.

Så selvom Mette Frederiksen tidligere på året erklærede at målet er nul asylansøgere, så vil jeg inderligt opfordre regeringen til nu at vise format, tage den sunde fornuft ned fra hylden, hvor den længe har ligget hengemt og støvet, og gå forrest i en international FN-indsats.

 

Vi ønsker på ingen måde at blive ved med at fodre den brutale og kynisk lukrative forretning, så derfor bør Danmark støtte arbejdet med genbosætning af flygtninge ved at tage en større andel af kvoteflygtninge
_______

 

Flere kvoteflygtninge
Det eneste alternativ flygtninge har til kvotesystemet er menneskesmuglernes farlige og dyre ruter. Vi ønsker på ingen måde at blive ved med at fodre den brutale og kynisk lukrative forretning, så derfor bør Danmark støtte arbejdet med genbosætning af flygtninge ved at tage en større andel af kvoteflygtninge, end det vi gør i dag.

For os at se er det ganske enkelt – i al sin kompleksitet – den eneste fornuftige løsning.
Kvotesystemet er grundlæggende den ordnede løsning, alle ønsker sig, hvor de svageste får hjælp først, og hvor landene modtager flygtninge under ordnede forhold.

Indtil Inger Støjberg lukkede helt ned for kvoteflygtninge, modtog vi 500 om året fra hele verden. Indtil videre ved vi, at Danmark i år vil modtage 200 kvoteflygtninge fra Rwanda. Til sammenligning tager Norge over 2000 flygtninge om året, og Sverige tager 5000. Rent juridisk findes der allerede tilstrækkelig hjemmel til at sikre flygtninge fra Afghanistan asyl, også selvom de ikke er konkret og individuelt forfulgt men flygter fra de generelle forhold. Så hvis vi igen får en lige så kaotisk situation som i 2015, og der pludselig står tusindvis af afghanske flygtninge ved den danske grænse, vil regeringen ikke kunne undsige sig ansvaret.

Vi har med andre ord alle en interesse i at finde en løsning, der sikrer, at tilstrømningen af flygtninge sker under ordnede og humane forhold.
Radikale Venstre mener, at Danmark bør gå forrest i arbejdet med at sikre, at kvotesystemet tager hånd om de flygtningestrømme, som vi lige nu ser udgå fra Afghanistan, og som må forventes kun at vokse i den kommende periode. ■

 

Hvis vi igen får en lige så kaotisk situation som i 2015, og der pludselig står tusindvis af afghanske flygtninge ved den danske grænse, vil regeringen ikke kunne undsige sig ansvaret
_______

 



Kathrine Olldag er medlem af Folketinget for Radikale Venstre, hvor hun blandt andet er udlændingeordfører og menneskerettighedsordfører. ILLUSTRATION: Afghanske flygtninge har krydset den iranske-tyrkiske grænse, Bitlis, Tyrkiet, 17. august 2021. [FOTO: Ozturk Ali Ihsan/Abaca/Ritzau Scanpix]