Elise Bjerkrheim: Hvor er fordømmelsen af Israels overgreb på palæstinenserne?

12.05.2022


De danske medier bruger med rette ord som ’overgreb’ og ’krigsforbrydelser’ om Putins invasion af Ukraine. Imidlertid nævnes Israels gentagne krigsforbrydelser og menneskerettighedskrænkelser af det palæstinensiske folk aldrig med disse ord. Dækningen af begivenhederne i Palæstina lader til at blive filtreret gennem et prisme af religion, hudfarve og geografisk placering.

RÆSONS KOMMENTARSERIE og udvalgte podcastserier er gratis. Det er muligt at lave dette indhold gratis, takket være vores abonnenter: RÆSON er totalt uafhængigt og modtager ingen støtte. Et årsabonnement koster blot 250 kr./200 for studerende og pensionister (inkl. 4 trykte magasiner sendt med posten, nye betalingsartikler hver uge, rabatter, fordele og fribilletter) – klik her


Kommentar af Elise Bjerkrheim

DEN DANSKE REGERING sender 600 mio. kr. til Ukraine, så de kan købe våben til at forsvare sig mod Rusland. Det er et sympatisk bidrag til en vigtig sag. Ukrainerne er dog ikke det eneste folk, der bliver udsat for overgreb af en overmagt: Palæstinenserne bliver ligeledes undertrykt og udsat for overgreb af Israel. Men stilheden fra den danske regering er larmende. Skal Danmark ikke også hjælpe palæstinenserne?

Da jeg stillede det spørgsmål på Twitter, svarede Rasmus Jarlov (K):”Nej, for vi støtter ikke deres kamp.” Det blev straks liket af bl.a. Jarl Cordua og Søren Espersen fra DF. Men hvorfor støtter vi ikke deres kamp?

Ifølge Internationale Røde Kors er koloniseringen af de palæstinensiske områder en krigsforbrydelse, jf. den fjerde Genevekonvention, der netop har til formål at beskytte civile i krigstid og andre situationer af væbnet konflikt, især når et område er besat af en udenlandsk hær.

Når civile ukrainere forsvarer sig selv mod Rusland, er det frihedskamp. Når civile palæstinensere forsvarer sig selv mod Israel, der eksproprierer deres hjem og jord samt skyder på civile på åben gade – ja, hvad er det så?

Det er apartheid, konkluderer Amnesty International i en omfattende rapport på 280 sider, der bl.a. skriver: ”Staten Israel udøver apartheid mod palæstinensere og håndhæver et system, der både undertrykker og udøver dominans over den palæstinensiske befolkning i alle de områder, hvor staten Israel har jurisdiktion og kontrol.”

 

Alt peger på, at en israelsk snigskytte skød Al-Jazeera-journalisten Shireen Abu Aqla med overlæg. Vil regeringen mon fordømme denne forbrydelse?
_______

 

DEN 15. APRIL stormede den israelske hær Al-Aqsa moskéen og sårede 150 civile palæstinensere under fredagsbønnen midt i ramadanen. Det blev hverken vist på TV2 eller DR. Til gengæld skrev DR en artikel med overskriften Over 150 såret ved Al-Aqsa-moskeen efter sammenstød. Hvad der uden tvivl må betragtes som et overgreb, blev skildret som et sammenstød. Angreb på religiøse og kulturelle steder er ifølge Folkeretten en krigsforbrydelse.

Tænk, hvis det var en kirke, der blev stormet af militante muslimer midt under Påskemessen eller en synagoge midt i Sabbatten? Ville medierne så også have kaldt et sammenstød, og ville Danmark have forholdt sig tavs og ligegyldig? Formodentlig ville vi tværtimod officielt, øjeblikkeligt og uden forbehold have fordømt angrebet.  

SENEST BLEV DEN kendte reporter Shireen Abu Aqla fra Al-Jazeera i onsdags skudt og dræbt, mens hun dækkede en israelsk militæroperation i Jenin-flygtningelejren på Vestbredden. Alt peger på, at en israelsk snigskytte skød hende med overlæg. Vil regeringen mon fordømme denne forbrydelse? Og hvordan vil medierne dække dette?

De danske medier formår – helt uden problemer – at kalde Putins overgreb for dét, det er: overgreb. De har heller ingen problemer med at kalde de forfærdelige angreb på civile ukrainere krigsforbrydelser.

Imidlertid nævnes Israels gentagne krigsforbrydelser og menneskerettighedskrænkelser af det palæstinensiske folk aldrig med disse ord. Mediernes dækning af begivenhederne lader til at blive filtreret gennem et prisme af religion, hudfarve og geografisk placering.

Ukraine er hverken medlem af EU eller NATO, og borgerne betegnes som værende af ikke-vestlig oprindelse. Men vores magthavere har kun sympati over for mennesker, de kan identificere sig med altså hvide, kristne europæere. Hvis retsstatens principper, krigens regler og menneskerettighederne kun skal gælde for dem, den politiske elite kan lide at spejle sig i, har demokratiet begivet sig ud på et skråplan. Mener det politiske Danmark overhovedet oprigtigt, at mennesker er lige meget værd?

Det virker ikke sådan. Det er trist og skræmmende for et land som Danmark, der bryster sig af at være menneskerettighedernes bannerfører, at vores solidaritet kun rettes mod udvalgte venner.

Der er ikke forskel på ukrainernes og palæstinensernes krav på beskyttelse. Derfor skal vi hjælpe palæstinenserne og indføre sanktioner overfor Israel nu. ■

 

Der er ikke forskel på ukrainernes og palæstinensernes krav på beskyttelse. Derfor skal vi hjælpe palæstinenserne og indføre sanktioner overfor Israel nu
_______

 


Elise Bjerkrheim er Cand.mag. i fransk og kunsthistorie. Hun har arbejdet 13 år i Røde Kors, hvor hun har arbejdet i krigsområder i Afrika. Der har hun undervist krigsparter i Genevekonventionen og kontrolleret overholdelsen af samme i behandlingen af politiske fanger og krigsfanger. Hun har også arbejdet i flygtningelejre og med beskyttelse af civilbefolkningen. ILLUSTRATION: Israelske sikkerhedsstyrker tilbageholder en palæstinesnsk demonstrant, der protesterer over den afdøde Al-Jazeera journalist Shireen Abu Aqla, der blev skudt af den israelske hær i Jenin, Østjerusalem, 11. maj, 2022 [FOTO: Ahmad Gharabli/AFP/Ritzau Scanpix]