Mikkel Bahl om forsvarsforbeholdet: Vi er på vej mod endnu et nej

11.03.2022


En enerådig diktator med verdens største atomarsenal har invaderet et land i vores nærområde, og i stedet for at forholde os til det, skal vi nu spilde tiden på en typisk unuanceret EU-valgkamp, som vi har set så mange gange før.



Kommentar af Mikkel Bahl, tidligere politisk rådgiver i Europa-Parlamentet og Folketinget

Regeringen og V, K, RV og SF har indgået et “nationalt kompromis om dansk sikkerhedspolitik”, og som en del af aftalen skal danskerne stemme om afskaffelse af forsvarsforbeholdet om tre måneder.

Umiddelbart er det en god idé at afskaffe forsvarsforbeholdet, og det er kun blevet mere aktuelt med Putins aggressive invasion af Ukraine. Men timingen, som på papiret virker god og aktuel, risikerer alligevel at have den modsatte effekt, så vi ender med endnu et EU-nej 1. juni.

Det skyldes, at politikerne bag aftalen intet har lært de senere år. Allerede nu tegner der sig et billede af den samme håbløse strategi, hvor modstanderne skal udskammes og tillægges suspekte motiver.

Kan I huske, hvordan man nærmest støttede valutaspekulanter, hvis man ville stemme nej til euroen? Kan I huske, hvordan man nærmest støttede pædofile, hvis man ikke ville fjerne retsforbeholdet?

Denne gang vil de samme politikere beskylde danskerne for at støtte Putin, hvis man er imod fjernelse af forsvarsforbeholdet, og igen vil danske vælgere føle sig talt ned til og blive provokeret til at stemme det modsatte af det, som politikerne anbefaler. Allerede dagen efter udskrivelsen af afstemningen skrev Politiken på lederplads, at “en stemme imod afskaffelse af forsvarsforbeholdet er en stemme for Putins splittelse”.

Det bringer mindelser om Trump, Brexit og andre protestafstemninger de senere år. Det, der ligner et simpelt teknisk spørgsmål for politikerne, bliver et symbolsk og principielt spørgsmål for vælgerne, der ikke stoler på politikerne over en dørtærskel. Og for vælgerne lugter en afstemning midt i en krise bare af desperation og udnyttelse af situationen til at skubbe endnu mere EU igennem. Det lugter af at sætte den demokratiske debat ud af spillet, fordi den aktuelle krise kan udnyttes til at affeje ellers legitime argumenter fra modstanderne af afskaffelse af forbeholdet.

 

Når jeg selv bliver provokeret af timingen af afstemningen midt i en krig i Europa, så vil det helt sikkert også skubbe mange tvivlere over mod et nej. Ingen gider at blive talt ned til

_______

 

Misforstå mig ikke. Jeg er stor tilhænger af Danmarks deltagelse i det europæiske forsvarssamarbejde. Jeg synes, vi burde afskaffe forsvarsforbeholdet, der forhindrer os i at deltage på lige linje med de andre lande i EU. Men når selv jeg bliver provokeret af timingen af afstemningen midt i en krig i Europa, så vil det helt sikkert også skubbe mange tvivlere over mod et nej. Ingen gider at blive talt ned til.

De næste par måneder bliver forfærdelige med en hadsk, bitter og hård tone i debatten om forsvarsforbeholdet. En afstemning lige nu vil splitte befolkningen og hærde modsatrettede positioner. Nuancerne forsvinder, og vi ender med typisk valgkampsstemning, hvor alle råber slogans og ingen lytter.

Det er ekstremt uansvarligt af politikerne (S, V, K, RV og SF) bag aftalen. Mest af alt har vi i den nuværende tilspidsede situation brug for at tænke os meget grundigt om, når vi træffer meget vidtrækkende beslutninger. En enerådig diktator med verdens største atomarsenal har invaderet et naboland til et af vores nabolande, og i stedet for at forholde og til det, skal vi nu spilde tiden på en typisk unuanceret EU-valgkamp, som vi har set så mange gange før.

Beslutningen om at udskrive en folkeafstemning om forsvarsforbeholdet lige nu er symbolpolitik fra politikere, der gerne vil fremstå handlekraftige. Selvfølgelig skal vi have en afstemning om forsvarsforbeholdet snart, men lad dog lige krudtrøgen lette først. Lad os fokusere på den aktuelle krise, som hurtigt kan udvikle sig endnu mere kritisk.

Det er uansvarlig symbolpolitik. Selvom forsvarsforbeholdet selvfølgelig forhindrer os i at deltage fuldt ud i det europæiske forsvarssamarbejde på dette ekstremt afgørende tidspunkt i EU’s historie, så forhindrer det os ikke grundlæggende i at agere solidarisk og samlet i EU og støtte Ukraine alt det vi har lyst til.

Personligt kommer jeg til at stemme ja til at fjerne forsvarsforbeholdet, men jeg tror desværre, at politikerne bag beslutningen lige har tabt endnu en EU-afstemning på gulvet. I hvert fald hvis de gentager samme strategi som ved tidligere EU-afstemninger. ■

 

Personligt kommer jeg til at stemme ja til at fjerne forsvarsforbeholdet, men jeg tror desværre, at politikerne bag beslutningen lige har tabt endnu en EU-afstemning på gulvet
_______

 


Mikkel Bahl (f. 1979) er tidligere politisk rådgiver i Europa-Parlamentet og Folketinget. ILLUSTRATION: Flagdag for Danmarks Udsendte markeres i Aalborg, 5. september 2021. [FOTO: Henning Bagger/Ritzau Scanpix]