Christopher Arzrouni: Danmark fortjener ikke en plads i FN’s sikkerhedsråd. En gammel konflikt viser hvorfor

28.09.2023


Danmark har aldrig for alvor interesseret sig for konflikten mellem Aserbajdsjan og Armenien – måske af frygt for at genere sin NATO-“partner”, Tyrkiet, som trækker i trådene i diktaturstaten Aserbajdsjan. I stedet har man overladt armeniernes sikkerhed til upålidelige russiske politikere.

RÆSON Opinion af Christopher Arzrouni

Nej. Danmark hører ikke til i FNs Sikkerhedsråd. Jeg ved godt, at gode danske embedsmænd arbejder hårdt for sagen. Men nej. Vi har intet at gøre dér.

Danmark kan ikke engang løfte stemmen i disse dage, hvor over 100.000 mennesker er ved at blive etnisk udrenset i Nagorno-Karabagh. Den lille kristne armenske enklave i Kaukasus er netop nu vidne til kaotiske tilstande, mens flygter mod Armenien. Aserbajdsjans hær dræber, voldtager – og ødelægger kristne kirkegårde og mindesmærker. Tyrkiets leder, Erdogan, støtter Aserbajdsjan aktivt. Samtidig er Erdogan manden, der kræver, at den danske regering standser nogle ligegyldige koran-afbrændinger. Jeg undrer mig. Er Paludans fjollerier vigtigere end de udrensninger af mennesker og kultur, som Erdogans allierede er i gang med?

Danmark kunne sagtens bistå med nødhjælp i Armenien til flygtningene fra Nagorno-Karabagh. Danmark kunne sagtens deltage i en koalition af EU-lande, der advarede diktaturet i Aserbajdsjan – og dets bagmand, Tyrkiet. Og så kunne Danmark måske oppe sig lidt og huske, at man som kristent land godt kan tillade sig at mene noget om kristne i andre lande. Vores regering anerkender jo, at religion spiller en rolle i internationale relationer. Vores regering taler jo gerne med Den islamiske Samarbejdsorganisation om muslimers vilkår i Danmark. Hvorfor kan muslimske lande så ikke engang imellem få et alvorligt og bekymret opkald den anden vej? Bare engang imellem?

To danske kvinder er folkehelte i Armenien, Karen Jeppe og Maria Jacobsen. De hjalp som nødhjælpsarbejder og sygeplejerske, da tyrkerne startede folkemordet på armenierne i 1915. Desværre kan Danmark i dag ikke leve op til deres minde. Vi bøjer nakken, når Tyrkiet og andre internationale bøller folder sig ud. Og så må man jo konkludere, at vi som puslingelandet, Jeppe Aakjær drillede, hygger os bedst i smug – eller når vi kan spille store kanoner sammen med USA.

Et medlem af FNs Sikkerhedsråd skal påtage sig et ansvar for fred og sikkerhed – også andre steder end i egen baghave. Det handler om at fremme en sikkerhedsstruktur, hvor landene både er suveræne, men hvor etniske mindretal samtidig beskyttes mod udrensning. Det er kernen i spørgsmålet om Nagorno-Karabagh. Her lever – eller rettere: levede – etniske armeniere lukket inde i en enklave, omgivet af Aserbajdsjan. På papiret tilhører området Aserbajdsjan – alene fordi man aldrig fik en internationalt anerkendt løsning i kølvandet på Sovjetunionens sammenbrud.  Her blev sikkerhedsstrukturen aldrig sikker, og ingen fredsbevarende styrker indsat. Og nu er problemet ved at blive “løst” på den grusomste måde, ved at tusinder bliver fordrevet fra deres hjem.

Danmark har aldrig for alvor interesseret sig for konflikten – måske af frygt for at genere sin NATO-“partner”, Tyrkiet, som trækker i trådene i diktaturstaten Aserbajdsjan. I stedet har man overladt armeniernes sikkerhed til upålidelige russiske politikere.

Det er på alle måder en sikkerhedspolitisk fallit, både for FN og NATO. Hvis ikke Danmark interesserer sig for sagen nu – og det gør man ikke – så har man intet at bidrage med som selvstændig aktør på den internationale politiske scene. Man kan godt bilde danskerne ind, at vi er førende fortalere for “pragmatisk idealisme”. Det er sludder og vrøvl. Vi har ingen strategi. Vi improviserer bare.

Nej, Danmark har intet at gøre i FN’s Sikkerhedsråd. Glem det nu. Vi har for travlt med lovforslag om koranafbrændinger. Også her improviserer vi, uden blik for principper. Sverige betragtede sig engang som den moralske stormagt. Danmark er i et og alt den moralske lilleput. Vi har ikke engang svenskernes evne til storslået selvbedrag. ■

 

Nej, Danmark har intet at gøre i FN’s Sikkerhedsråd. Glem det nu. Vi har for travlt med lovforslag om koranafbrændinger. Også her improviserer vi, uden blik for principper
_______

 

Christopher Arzrouni (f. 1967) er cand. scient. pol. og har været særlig rådgiver i bl.a. Udenrigsministeriet og Finansministeriet.

ILLUSTRATION: En bus med etniske armenere forlader Nagorno-Karabakh-regionen, efter Asarbadjans militær indledte sin operation for at tage kontrol over regionen [FOTO: David Ghahramanyan/Reuters/Ritzau Scanpix]