PODCAST: Trumps USA #4 – “Trumps folk vil brænde den eksisterende orden ned til grunden, så en ny kan bygges op”

PODCAST: Trumps USA #4 – “Trumps folk vil brænde den eksisterende orden ned til grunden, så en ny kan bygges op”

02.02.2017


Hvilken ideologi har Trump og hans folk egentlig? Vibeke Schou Tjalve og Jørn Brøndal diskuterer i denne episode Trumps-administrationens idéer om verden og den betydning, de får, både for racespændinger internt i USA og for supermagtens image rundt omkring på kloden.

Værter: Niels Byrjalsen og Rikke Marie Damborg

Donald Trump narrede meningsmålinger, eksperter og journalister, da han tog sejren for næsen af Hillary Clinton, og blev valgt som amerikanernes 45. præsident. I RÆSONs podcastserie, Trumps USA, analyserer og diskuterer vi med hjælp fra en række eksperter de mange nye spørgsmål, der er opstået i kraft af dette historiske valg.

Find RÆSON Podcast i iTunes.

Find RÆSON Podcast på Soundcloud.Udvalgte citater fra udsendelsen:

Vibeke Schou Tjalve om Trumps verdenssyn:

”For Trump er menneskets og jordens politiske naturtilstand konflikt.”

”Tidligere administrationer accepterede spillereglerne nok til at forsøge at forsvare sig imod juridiske anklager, f.eks. i Vietnam og i Irak. Trumps administration forkaster derimod hele det juridiske princip, altså hele retslogikken.”

Jørn Brøndal om fornyede racespændinger i USA:

”Det er helt nyt, at præsidenten selv spiller en utrolig aktiv rolle i kampagnen omkring det etniske og indvandring. Trump puster til ilden i racespørgsmålet.”

”Donald Trump har i allerhøjeste grad spillet på en form for hvid identitet. Han har brugt den gamle sydstatsstrategi, men han har brugt den med steroider.”

Vibeke Schou Tjalve om amerikansk soft power:

”Soft power handler om skam, om ikke at blive skammet ud i det gode selskab, f.eks. i FN. Ifølge Trump er det, vi normalt opfatter som amerikansk soft power, bare et tegn på svaghed.”

Jørn Brøndal om ideologien i Trump-administrationen:

”Trump er en underlig ideologisk størrelse. Det gør så også, at han potentielt i meget høj grad kan præges af de folk, der omgiver ham.”

”Sammen med forestillingen om en tilbagevenden til en mere moralsk orden ligger der også en tilbagevenden til en etnisk set mere hvid orden.”

Vibeke Schou Tjalve om det ideologiske skifte:

”Man skal huske, at de jo selv melder ud, at de gerne vil brænde den eksisterende orden ned til grunden, så noget nyt kan bygges op. Borgerkrig, carnage og blodbad er jo deres egen metaforik. Det er svært at se, hvordan det kan underdrives.”

ILLUSTRATION: Trump og Ben Carson til et møde i anledning af “Black History Month” (foto: Evan Vucci/AP/polfoto)