Ammitzbøll: Vi skal hverken opgive vores ytringsfrihed eller vores retsstat

Ammitzbøll: Vi skal hverken opgive vores ytringsfrihed eller vores retsstat

11.01.2015

.

“Der bliver tale om en udmattelseskrig. Men vi skal hverken opgive vores ytringsfrihed for at tilfredsstille sensitive krænkelsesfundamentalister eller opgive vores retsstat”

Artiklen er et af en række interviews RÆSON har udført i kølvandet på Charlie Hebdo. Svarene fra politikere og kommentatorer samles her, efterhånden som vi modtager dem.

Af RÆSONs chefredaktion.


RÆSON:”Med det angreb vi har set i Paris nu – og med den terrorrisiko, der er omkring Danmark – så er der ikke plads til at være naive mere”, fastslog Mette Frederiksen 10. januar, og dagen efter konkluderede hun efter at have mødt sine justitsministerkolleger i Paris: “Der er ingen bagkant for, hvor langt vi kan gå i kampen mod terror” [Berlingske]. Har hun ret i disse to udsagn?
SIMON EMIL AMMITZBØLL, RETSORDFØRER (LA): Mette Frederiksen har fuldstændig ret i, at vi ikke skal være naive. Vi skal erkende, at islamismen er vor tids største trussel imod friheden. Islamismen er totalitær og er en fjende af frihed og folkestyre på samme niveau som fascismen, nazismen og kommunismen. Intet mindre. Men hun skal passe på ikke at lade talegaverne tage magten fra sig. For der jo grænser for, hvad vi vil gøre. Også for hvad hun vil gøre. Hun vil jo næppe indføre dødsstraf som Marine le Pen har foreslået. Selvfølgelig vil hun ikke det, hun vil bare virke tough. Og det klæder hende ikke. Giv den fuld gas imod terrorister og islamister. Ingen smalle steder der. Men hun bør lade være med at give indtryk af at ville gøre noget, som hun ikke vil.

RÆSON: “Demokratiet [er] sat på prøve […] Det er nu det frie, åbne samfund skal vise sit format” skriver Mads Kastrup i Berlingske idag: “Jeg håber, epilogen bliver mere lovende for det frie, åbne samfund og de almene frihedsrettigheder end prologen har været. At Pia Kjærsgaard forstår, at nødret er det modsatte af det, hun hævder at ville forsvare”. Har Kastrup ret i, at demokratiet er sat på prøve? Hvis ja, på hvilke konkrete områder mener du vi går/risikerer at gå for langt?
AMMITZBØLL: Jeg er helt på linie med Kastrup. Det er nu, det gælder om at holde tunge lige i munden. Vi skal bekæmpe terrorister og islamister, men det må ikke føre til massiv overvågning af alt og alle, og det skal ikke resultere i at vi slækker på domstolskontrollen med myndighederne. Endeligt er det vigtigt, at kampen imod islamisterne ikke fører til at vi behandler folk efter etniske eller religiøse gruppeforhold i stedet for at betragte dem som individer. De vestlige værdier skal ikke rulles tilbage, de skal køres frem.

RÆSON: Kan du her og nu pege på konkrete områder, hvor det står klart at lovgivningen både kan og bør skærpes? Er disse skærpelser i givet fald uproblematiske – eller må man konstatere, at disse skærpelser udgør en reduktion af frihed og demokrati?
AMMITZBØLL: Vi kan sagtens skærpe kampen imod islamisterne uden at give køb på vores egne værdier. Vi kan og skal straffe dem, der truer eller intimiderer mennesker, der vil gøre brug af deres ytringsfrihed. Og vi skal afvise at give ly til mennesker fra andre lande, der vil modarbejde folkestyre. Og selvfølgelig skal vi gå målrettet efter de ekstreme miljøer.

RÆSON: Hvordan bør vi afgøre, hvilke frihedsrettigheder (om nogen) det danske samfund aldrig må gå på kompromis med?
AMMITZBØLL: Det er nu, det handler om vise styrke. Vi skal bekæmpe islamisterne konkret og stærkt og ikke bøje os af i frygt. Vi skal især værne om ytringsfriheden som er helt central. Og vi må indse, at der ikke findes politiske beslutninger, som med et fingerknips kan fjerne truslerne. Der bliver tale om en udmattelseskrig. Men vi skal hverken opgive vores ytringsfrihed for at tilfredsstille sensitive krænkelsesfundamentalister eller opgive vores retsstat og retten til et privatliv en konkurrence om de smartest formulerede politikersætninger. ■

ILLUSTRATION: Pressefoto [foto: Socialdemokraterne]