Jan Maintz: Også forringelsen af gymnasierne bygger på Venstres manipulation

Jan Maintz: Også forringelsen af gymnasierne bygger på Venstres manipulation

26.02.2016

.

Vores samfund lider under Venstres vilje til at vildlede Folketinget og danskerne groft. Manipulation førte ikke bare til gylle-gate, men også til gymnasie-gate – og til Socialdemokraternes opbakning til efterårets nedslagtning af Danmarks gymnasier. Men hvor K opdagede løgnen om miljøet i tide, indser S desværre først nu, at de har lagt stemmer til en katastrofal forringelse af Danmarks uddannelsessystem.

KOMMENTAR af Jan Maintz

Danmark er ikke bare udsat for miljøministerens tal-manipulation – den såkaldte GYLLE-gate. Danmark er også udsat for en GYMNASIE-gate.

For den nedslagtning af de almene gymnasier – en 12 procents besparelse! – som de borgelige og Socialdemokraterne sammen vedtog i efteråret, bygger også på ren og skær manipulation: Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) hævdede i forhandlingsprocessen, at ”hvis vi sammenligner med landene omkring os, så er vi det land i OECD, der samlet set bruger mest på uddannelsesområdet.” (DR’s TV Avisen 15.8.15) Dette viste sig sidenhen at være en grov manipulation: Som tænketanken Kraka kunne afsløre 6. januar, undlod Ellen Trane Nørby at fortælle, at hendes fremstilling ikke tager højde for antallet af elever. For tager man højde for elevtallet, ser virkeligheden på ungdomsuddannelserne helt anderledes ud: Så ligger Danmark på en 24. plads ud af 34 OECD-lande(!). Danmark bruger færre penge per elev end fx Mexico og Slovenien. Ellen Trane Nørbys fremstilling byggede på en stærkt manipulerende opgørelse.

 

Den eneste afgørende forskel på gylle-gate og gymnasie-gate er således, at man i gymnasie-gate har opdaget manipulationen for sent. Socialdemokraterne opdagede den tilsyneladende først, efter at man havde lagt stemmer til regeringens slagtning af gymnasierne.
____________________

 

Den eneste afgørende forskel på gylle-gate og gymnasie-gate er således, at man i gymnasie-gate har opdaget manipulationen for sent. Socialdemokraterne opdagede den tilsyneladende først, efter at man havde lagt stemmer til regeringens slagtning af gymnasierne. Vi fik ”indtryk af, at sektoren kunne bære det,” sagde Socialdemokraternes Pernille Schnoor i tirsdags. Man kan ellers ikke ligefrem sige, at Socialdemokraterne ikke var blevet advaret om de drastiske konsekvenser af en 12 procents besparelse på de almene gymnasier: Offentligheden flød over med fortvivlede opråb, demonstrationer, debatindlæg og udtryk i diverse medier med vrede over den politiske vilje til en enorm forringelse af Danmarks uddannelsessystem. Og det blev i Politiken skåret ud i pap, at på et gymnasium som Virum Gymnasium med 100 lærere svarer besparelsen til en fyring af knap 20 lærere.

Men nu hvor vi så småt begynder at se konsekvenserne af nedslagtningen i form af massefyringer og gennemgribende forringelser af betingelserne for god undervisning i de almene gymnasier, er Socialdemokraterne altså vågnet op til dåd. I tirsdags kaldte de Ellen Trane Nørby i samråd for sammen med resten af oppositionen at spørge hende om, hvordan man dog kan gennemføre så store besparelser på gymnasierne, uden at det går udover kvaliteten. Jamen, I var jo selv med til at gennemføre besparelserne, svarede Trane Nørby hurtigt. Men “oppositionen [fik] dog indtryk af, at sektoren kunne bære det,” replicerede Pernille Schnoor (S). Og det indtryk fik man fordi undervisningsministeren manipulerede med tallene.

Hvad fortæller alt dette os om dansk politik i disse år? Det fortæller os mindst tre afgørende ting:

1) Danmark – dét demokrati i verden, der har en usædvanligt stolt og internationalt beundret tradition for tillid, ordentlighed og begrænset korruption – ledes i dag af en Venstre-regering, der er villig til at vildlede Folketinget og offentligheden for at få sin politik gennemført. Det er en kulturel og demokratisk katastrofe, at det danske samfund skal trækkes med de samfundsmæssige konsekvenser af regeringspolitikere med en sådan moralsk habitus. Det er ikke kun Lars Løkke, der er en skandaliseret leder.

2) Gymnasie-gate er lige så skandaløs som gylle-gate. Den eneste afgørende forskel på de to skandaler er, at vildledningen i gylle-gate blev opdaget i tide.

3) Socialdemokraterne burde – ligesom man kan sige, at De Konservative burde det – have overvejet Venstres lovforslag grundigere og i tide, når nu der blev råbt vagt i gevær. Det virker hyklerisk og intellektuelt underlødigt at komme rendende nu og spørge undervisningsministeren, om dog ikke besparelsen på 12 procent mon vil forringe undervisningskvaliteten.

Det eneste gode ved hele denne historie er, at besparelserne på gymnasierne skal indføres løbende, og at de seks procent ud af de 12 procents besparelser således stadig skal vedtages i de kommende tre finanslove. Vi må altså forvente, at Socialdemokraterne – efter realiteterne er erkendt – ikke længere lægger stemmer til forringelser af vores uddannelsessystem.

Jan Maintz (f. 1979) er cand.mag. i Nordisk sprog og litteratur og Filosofi fra Aarhus Universitet i 2007. Ekstra sidefag i samfundsfag. Han har skrevet litterære artikler og anmeldt filosofi og litteraturteori i forskellige tidsskrifter. Jan underviser på Virum Gymnasium og freelancer for Dagbladet Information.

ILLUSTRATION: Ellen Trane Nørby [foto: Venstre/Jens Astrup]