Storbritannien: Britiske højreekstremister går mainstream

Storbritannien: Britiske højreekstremister går mainstream

28.10.2009

.

Med det franske Front National som forbillede har det British National Party forsøgt at ændre deres image – fra at være ekstremister til at være et  stuerent parti. I sidste uge fik de deres hidtil største chance,  da BBC inviterede lederen ind som gæst i diskussionsprogrammet Question Time.

Af Kristian Bøg

FÅ ting i England kan dele vandene som det British National Party (BNP). Partiet, der har sin grobund i den højreekstremistiske nationale bevægelse, får normalt ikke taletid på britisk tv. xxOK?-OK Ikke desto mindre besluttede BBC – efter BNP’s store succes ved EU-valget hvor de fik to pladser – at invitere den 50-årige Nick Griffin, lederen af BNP, til at deltage i programmet Question Time. Den Cambridge-uddannede Griffin, som har en dom for at opildne til racistisk motiveret had og er tidligere holocaust-benægter, har siden sin tiltræden som leder for BNP forsøgt at gøre op med partiets radikale image. Ved at nedtone retorikken har det været BNP’s mål at blive et stuerent parti. Og taktikken har virket.Det er første gang, BNP deltager i et diskussionsprogram på tv. Invitationen har vakt harme i mange kredse. Adskillige medlemmer af parlamentet og ngo’er har udtrykt deres vrede og forargelse over, at man overhovedet kunne overveje at tillade BNP at deltage i programmet. Peter Hain, medlem af parlamentet for Labour – der længe har haft en politik om ikke at ville dele podium med BNP – bønfaldte BBC om ikke at gennemføre programmet, da det ville give BNP en legitimitet på linje med de andre partier repræsenteret i programmet. Det ville være en “tidlig julegave” til BNP, mente han.

Premierminister Gordon Brown har ikke ønsket at udtale sig om Griffins optræden i Question Time, men opfordrer vælgere, der er utilfredse med mainstream-partierne, til ikke at støtte op om BNP, som han beskriver som racistisk og snæversynet. Den tidligere spindoktor for Tony Blair, Alastair Campbell, har på sin blog argumenteret for, at Labour burde ændre holdning og istedet knuse BNP med stærke argumenter.

Jim Shields, professor i franske studier ved Warwick University, kalder invitationen en stor milepæl for Griffins og BNP’s legitimitet. Han peger på den succes, som det franske parti Front National opnåede efter deres første optræden i et lignende program i Frankrig. Front National fordoblede deres medlemstal på mindre end 24 timer, og deltagelsen fik deres legitimitet i befokningen til at eksplodere: Idag er de Frankrigs tredjestørste parti, og på trods af det i 2005 lykkedes lederen Le Pen at blive idømt en bøde på 10.000 euro for at opfordre til racistisk motiveret had.

To dage før programmet kom BNP under pres, da partiets medlemsliste blev lækket – for anden gang på under to år. Da det skete første gang i 2008 medførte det en undersøgelse og afskedigelse af alle BNP-medlemmer i Englands politistyrke. Ifølge en talsmand fra politiet er BNP’s værdisæt ikke i overenstemmelse med politiets. Militæret har også været i clinch med BNP over, hvad de kalder partiets “misbrug” af Winston Churchill og militær symboler under EU-valgkampen. Misbruget, der involverede plakater og foldere prydet med Churchill og teksten: “Millioner af vores forfædre gav livet for den frihed, du nyder idag, forråd ikke deres ofre!” Og plakater med et Spitfire jagerfly og teksten “Battle for Britain” har fået militæret op af stolen. Generalerne reagerede efter BNP påstod, at de havde et tættere forhold til militæret end de andre partier. General Sir Mike Jackson og General Sir Richard Danatt har begge udtalt, at BNP er “fundamentalt i modstrid med” (“fundamentally at odds with”)  det britiske militærs værdisæt. Griffin har svaret igen ved at kalde generalerne krigsforbrydere, der burde hænges.

Efter flere advarsler fra politiet om en stigende trussel fra den ekstreme højrefløj afsatte den britiske regering 14. oktober et beløb i millionklassen for at bekæmpe ét problem – at forhindre dele af den hvide arbejderklasse i at søge mod højreekstremisme. Minister for lokalsamfund John Denham siger at, “Den meget positive og voksende selvtillid i minoritetssamfundene kan blive opfattet som en trussel mod lokalsamfund under pres.” Målet med tiltaget er at forhindre hvide arbejdere i at føle sig ladt i stikken som følge af den økonomiske krise og indvandring. Tiltaget har mødt kritik for at være fokuseret på at forhindre folk i at støtte op om BNP istedet for Labour eller et andet mainstream parti. Frygten kan imidlertid være reel, da National Front – forgængeren til BNP – nød stor tilslutning i 70’ernes kriseramte England, samtidig med at ransagninger foretaget mod højreekstremistgrupper inden for de sidste to år har afsløret flere sprængstoffer end nogen mellemøstlig terrorcelle kunne stille med. I 2008 kunne politiet meddele, at de i BNP-kandidaten Robert Cottage’s hjem havde fundet: “Det største fund af kemiske sprængstoffer nogensinde”. Samme år anholdte politiet nynazisten Martyn Gilleard for besiddelse af sømbomber og hadebreve rettet mod etniske minoriteter. Han blev kun opdaget, fordi politiet havde taget ham i at distribuere børneporno.

Succes hos vælgerne?
Under Question Time oplevede Nick Griffin – flankeret af bl.a. den mest magtfulde muslim i England, den konservative baronesse Warsi – en time i helvede. Mens vrede demonstranter løb politiet over ende og invaderede BBC’s foyer, blev Griffin overøset af vrede overfusninger og aggressive spørgsmål fra publikum. Hver en sætning Griffin ytrede blev pillet fra hinanden og trampet på af de andre deltagere i programmet. Griffin kunne ikke svare på spørgsmål, såsom hvorfor han havde skiftet mening om holocaust, og forsøgte at tale udenom. Han referede også til Ku Klux Klan-lederen Don Black, der i 1981 blev dømt  for medvirken i et voldeligt kupforsøg i ø-nationen Dominica, som en pacifistisk leder af en ligeså pacifistisk gren af KKK. Don Black er en af de 22 personer, som er forment adgang til Storbritannien for kriminel aktivitet og opfordring til had. Griffin nåede dog at få et enkelt let forkølet bifald, da han fik chancen for at fortælle om, hvorfor islam ikke hører til i England: “Vi skal lade dem være, [Mellemøsten] og vi skal sikre os, at hvis muslimer skal bo i dette land, skal de forstå, at landet skal forblive et fundamentalt engelsk og kristent land.”

I kølvandet på udsendelsen har BBC fået mere end 240 klager over partiskhed mod BNP, og flere end 100 klager over, at Griffin overhovedet kunne få lov at deltage i programmet. Nick Griffin selv har også klaget over BBC’s håndtering af udsendelsen. Ifølge ham burde programmet ikke være blevet optaget i London, da byen ikke længere er engelsk – London er blevet etnisk udrenset af multikulturalismen. “Det var ikke en ægte Question Time; det var en lynchning” sagde Griffin til Sky News. Han ønsker at deltage i en ny Question Time, hvor fokus er på BNP’s holdning til nuværende politiske problemstillinger, og ikke på hvor frygteligt et menneske han er.

Samtidig udfordrede Griffin en af de andre deltagere i programmet, justitsminister Jack Straw, til en duel på politiske holdninger – og han opfordrede Tory-lederen David Cameron til at tage afstand fra demonstrationerne mod BNP’s optræden torsdag aften. Cameron som officielt støtter “Unite Against Fascism”  – en forening, der samler mennesker på tværs af det politiske spektrum imod fascisme, har ikke udtalt sig om kravet. Jack Straw forventes ikke at tage udfordringen op.

Men den  brede befolkning er tilsyneladende hverken enig med publikum eller med de andre paneldeltagerne i programmet. BNP påstår at have fået 3.000 nye medlemmer under og efter programmet – og en meningsmåling foretaget efter udsendelsen viser, at 22% af de adspurgte nu overvejer at stemme på BNP til det næste valg.