Sudan: Ender selvstændigheds-afstemningen i krig eller oliefred?

Sudan: Ender selvstændigheds-afstemningen i krig eller oliefred?

07.01.2011

.

Søndag går sudaneserne til valg for at stemme om Sydsudans uafhængighed. Afrikas største land har gennem årtier været hærget af borgerkrig. Nu truer selvstændighedsafstemningen i Sydsudan med at kaste landet ud i fornyede uroligheder. Men måske kan landets store olieressourcer alligevel sikre roen, som olien har gjort siden fredsaftalen mellem syd og nord i 2005. RÆSON bringer tre forskellige indlæg om søndagens folkeafstemning i Sudan med tre forskellige syn på valgets perspektiver og konsekvenser.

Sudan: Resultatet synes givet, men konsekvenserne er uklare
Det er næsten givet, at Sydsudan efter afstemningen om selvstændighed den 9. november, men konsekvenserne af resultatet er usikkert.
Af Andreas Sugar. Andreas Sugar er tidligere ansat i FN, New York, i afdelingen for fredsbevarende operationer med speciale i Østafrika. Har i øjeblikket orlov og arbejder som freelance konsulent, underviser og skribent i Danmark.

Sudan: Kan landet deles uden at gå i opløsning?
Sudan skal søndag stemme om, hvorvidt Sydsudan skal gøres til en uafhængig stat. Men ligegyldigt udfaldet af valget er der frygt for, at resultatet bliver blodigt. Og samtidig skygger konflikten mellem nord og syd for forfærdelighederne i Dafur-regionen.
Af Annah Pyndiah. Annah Pyndiah (f.1982), er uddannet antropolog, med specialisering i konflikt- og fredstudier, med særligt henblik på Sudan. Er rådgiver for oprørsgruppen Justice and Equality Movement (JEM) ved fredsforhandlingerne i Darfur.

Henrik Laugesen: Olien skal nok sikre fred i Sudan
Konflikten i Sudan havde været langt værre, hvis det ikke var for landets olieressourcer. Og olien vil sandsynligvis også sikre fred, selv hvis søndagens valg betyder, at det sydlige Sudan udskilles i en selvstændig stat. Det vurderer major ved Forsvarsakademiet Henrik Laugesen.
Af Henrik Laugesen. Major Henrik Laugesen arbejder til dagligt på Forsvarsakademiet som underviser og analytiker inden for sikkerhedspolitiske emner. Var udsendt til Sudan 2008 til 2009 for FN.