Britisk forfatter: Giv plads til de store ambitioner i Danmark

Britisk forfatter: Giv plads til de store ambitioner i Danmark

05.03.2013

.

“Hvis danskerne kunne lære noget af briterne, var det måske i endnu højere grad at omfavne folk, der tænker ud af boksen og prøver at være de bedste i deres fag,” siger den britiske forfatter Patrick Kingsley. “Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting at gå efter førstepladsen.”

Fortalt til Hanna Ohm Cleaver


DANMARK I EN GLOBAL VERDEN: RÆSON har spurgt en række udlændinge med et særligt indblik i Danmark: Kan dansk kultur følge med?
LÆS OGSÅ:
USA’s ambassadør: Danskerne er begyndt at værdsætte diversitet
Tysk korrespondent: Udenlandske talenter skal føle sig velkomne
Brasiliansk iværksætter: Behov for mere lidenskab og flere radikale tanker
Kinesisk konsulent: Danskerne fremstår ofte en smule uhøflige


JEG HAR SKREVET en bog om, hvordan man bliver dansker. I Storbritannien er vi alle sammen blevet fascinerede af Danmark efter serier som Borgen og Forbrydelsen. Men udover tv-dramaerne ved vi ikke så meget om landet: jeres uddannelsessystem, mad, design og velfærdsstat.

EN AF DE INTERESSANTE ting er, at det er langt lettere for danske kvinder at være i arbejde end for de fleste andre kvinder på grund af jeres barselsordning. I England er kun omkring 55 procent af kvinderne i arbejde. Den kvindelige del af arbejdsstyrken er en vigtig fordel for danskerne i den globale konkurrence.

DANMARK HAR I MANGE ÅR set sig selv som et lille, lukket land. I har længe været tilfredse med at være på sidelinjen og ikke være en stor spiller på den globale scene. En af danskernes største udfordringer har nok længe været den lidt uambitiøse og lukkede tilgang til det globale. Den danske lukkethed har endda somme tider udviklet sig i en næsten aggressiv retning, som vi så under Muhammedkrisen.

DE SIDSTE PAR ÅR har en lille gruppe danskere stræbt efter at blive de bedste i verden inden for deres felter. Folk som Claus Meyer og Bjarke Ingels har fået enorm succes ved at understrege deres danske værdier, samtidig med at de frigør sig fra traditionelle danske træk som jantelovsmentaliteten.

HVIS DANSKERNE KUNNE LÆRE noget af briterne, var det måske i endnu højere grad at omfavne folk, der tænker ud af boksen og prøver at være de bedste i deres fag. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting at gå efter førstepladsen.

TIL GENGÆLD KAN BRITERNE lære at inkludere lokalsamfundet, som danskerne gør. Det får folk i provinsen til føle større ejerskab over for lokale projekter. Støtten til uddannelse og hele tilgangen til læring for læringens skyld, eksempelvis på højskoler og efterskoler, er også virkelig værd at efterligne. For mange lande i verden. I England skynder man sig bare i gennem universitetet for at få et arbejde så hurtigt som muligt.


Patrick Kingsley er journalist på The Guardian og forfatter til bogen ’How to become Danish’. Hanna Ohm Cleaver (f. 1987) er kandidatstuderende i antropologi på Københavns Universitet. Hun har tidligere været i praktik på den danske ambassade i Burkina Faso og arbejder som student i Udenrigsministeriets Afrikakontor. FOTO: Visit Danmark.