Jarl Cordua: Begejstringen for Løkke er begrænset

Jarl Cordua: Begejstringen for Løkke er begrænset

11.03.2013

.

”Jeg ser ikke en jubelstemning omkring personen Lars Løkke, men jeg ser folk fravælge Helle Thorning-Schmidt og regeringen, fordi de er rendt fra deres valgløfter.” Det siger Jarl Cordua, borgerlig blogger og radiovært på 24syv. Han tror ikke, vælgerne glemmer løftebrudsdiskussionen inden næste valg.

INTERVIEW af Peter Heyn Nielsen


RÆSON: I tirsdags skrev du på Facebook, at ”DF opfører sig som et populistisk, reaktionært og klassisk vælgermaksimerende oppositionsparti”. Hvordan opfører Venstre sig?
Cordua: Ja, det gør Venstre vel for så vidt også. Men forskellen er, at Venstre har en reformdagsorden, hvor Dansk Folkeparti og Enhedslisten ikke vil noget som helst. Venstre ved godt, at hver gang der skal tages ansvar eller bruges nogle penge, så kommer regeringen til dem. Der har været nogle trafikinvesteringer og andre mindre ting, hvor Dansk Folkeparti er trådt til. Men det, der virkelig understøtter regeringens linje, bliver lavet sammen med Venstre.
RÆSON: Er det en uproblematisk rolle for Venstre?
Cordua: Det er en balancegang for Venstre. Deres problem er, at de hele tiden skal blive ved med at fortælle, at det er regeringen, der har overtaget Venstres politik. Men det er de lykkedes meget godt med. Der er ikke nogen uoverensstemmelse mellem det, Enhedslisten kritiserer regeringen for, og det, Venstre siger, at regeringen gør. De eneste, der påstår det modsatte, er regeringen selv. Jeg ser ikke en jubelstemning omkring personen Lars Løkke, men jeg ser folk fravælge Helle Thorning-Schmidt og regeringen, fordi de er rendt fra deres valgløfter.


Vælgerne glemmer ikke løftebrudsdiskussionen

RÆSON: Er der stadig en risiko for, at stemningen vender til fordel for rød blok?
Cordua: To år er meget langt tid i dansk politik. Regeringen satser vel på at udskrive valg i 2015, og deres håb er, at der på det tidspunkt er kommet gang i beskæftigelsen og økonomien. Men jeg synes, regeringen undervurderer vælgernes hukommelse. Vælgerne når ikke at glemme hele løftebrudsdiskussionen. Og så er det naturligvis en balancegang for Venstre, at Lars Løkke ikke skal dumme sig, men samtidig skal han ikke blive for usynlig i hverdagen. Til sidst skal man ikke glemme, at Lars Løkke er god på de sidste 100 meter. Han har bevist, at han kan føre valgkamp. Det har Thorning ikke. Hun fremlægger en politik, som andre har givet hende, og de dybere forklaringer af politikken overlader hun til Margrethe Vestager eller andre. Hun mangler at trænge igennem som politiker. Regeringen har en fatal mistillid hos ikke mindst de afgørende midtervælgere.
RÆSON: Det havde Lars Løkke vel også ca. et år før valget. Kan han ikke ende der igen?
Cordua: Der er ikke noget, der er givet i politik. Jeg har bare svært ved at se, hvordan det kan ske. Modsat regeringen har han jo konsekvent sagt det samme de seneste to år. Men Løkke har derudover også et bedre blik for de politiske realiteter. Han kom f.eks. med udspillet om nulvækst i det offentlige allerede på Venstres landsmøde. Når regeringen nu foreslår noget lignende, bliver det udstillet, at regeringen fører Venstres politik. Selvfølgelig kunne den situation opstå, hvor vælgerne begynder at sige: ”Det er da meget godt, at Venstre har sagt det samme de sidste to år, men regeringen har leveret resultater.” Det er naturligvis ønskescenariet i den røde blok og skrækscenariet hos Venstre.


Løkke forbereder sine drejebøger

RÆSON: I Anders Fogh Rasmussens eftermæle fylder de berømte drejebøger en god del. Læren er, at jo bedre forberedt på regeringsovertagelsen man var, desto mere succesfuld en statsminister blev man. Går Lars Løkke og skriver nye drejebøger nu?
Cordua: Jeg tror, Løkke samler til bunke. Han er uden sammenligning sin generations største politiske tænker. Han er en samfundsingeniør i den helt store liga på linje med Lykketoft og Jens Otto Krag. Det tror jeg også, at eftertiden vil huske ham for. Se f.eks. på hele sundhedsområdet og efterlønnen. Det er ikke et problem at idéudvikle.
RÆSON: Men han skal vel også gennemføre det med nogen? Vi har i Danmark haft flerpartiregeringer siden 1982, men kan det ændre sig efter næste valg?
Cordua: Jeg tror ikke, Venstre har lagt sig fast på noget endnu. Der er ingen tvivl om, at de Konservative vil gøre alt for at komme med i en regering. Spørgsmålet er, om ikke det nemmeste ville være at gå i regering med Dansk Folkeparti og lægge en fælles kurs, så man holder dem fast. Men jeg tror nu ikke, det er noget, man gør sig store tanker om i Venstre for tiden.
RÆSON: De sidste et-parti-regeringer, vi har haft i Danmark, levede en problematisk tilværelse. Skræmmer sporene?
Cordua: Det tror jeg ikke, man spekulerer på. Om det bliver VO eller VKO, ved jeg ikke. Og vi ved heller ikke, hvor de Konservative er om to år.


Peter Heyn Nielsen studerer statskundskab på Københavns Universitet og har tidligere udgivet forskellige analyser af dansk politik. FOTO: Venstre.