Udenomssnak: Yahya Hassan snakker kun om snakken

Udenomssnak: Yahya Hassan snakker kun om snakken

27.05.2015

.

Digter og folketingskandidat for Nationalpartiet Yahya Hassan har vedholdende beklaget sig over, at medierne ikke lader ham tale nok om udenrigspolitik. Derfor spurgte Clement Kjersgaard ham i ”Vi Ses Hos Clement” i april måned 2015, hvad man bør gøre ved Islamisk Stat. Men det svarede han aldrig på.

Af Magnus Boding Hansen


Udenomssnak: Sådan gør politikerne Efter en kort pause er RÆSON tilbage med serien, som siden april 2011 løbende har afsløret politikeres udenomssnak og anvist journalisterne konkrete modtricks.


Trick #1: Angribe modstandere
Clement Kjersgaard spørger omtrent 20 gange Yahya Hassan, hvordan man bør løse en af tidens vigtigste udenrigspolitiske udfordringer, nemlig truslen fra Islamisk Stat. Men han svarer aldrig. I stedet angriber han sine politiske modstandere:
Clement: ”Skal vi være med til at bekæmpe Islamisk Stat?”
Yahya: ”Vi har selv været med til at skabe dem.”

Og da han får spørgsmålet igen, lyder svaret:
”NATO hævder at have støttet demokratiske oprør i Mellemøsten, men er det demokratiske oprør i Mellemøsten som har fremfærd, eller er det Islamisk Stat? Hvis vi så gerne vil bekæmpe Islamisk Stat, hvorfor ligger officielle mennesker fra Danmark så og hygger sig i Saudi-Arabien, der jo er en stat, der har samme opfattelse som Islamisk Stat?”
Alt sammen rimelige anker mod nogle andres svar, men det er ikke et svar. Han blev spurgt, hvad man bør gøre nu, men angreb det, der er gjort hidtil. Det er en tidsforskydning fra nutid til fortid og en aktørforskydning fra sig selv til nogle andre.

Trick #2: Angribe intervieweren
Clement Kjersgaard holder roligt fast i spørgsmål, hvilket vist irriterer Yahya Hassan, der fjerde gang det sker, bedyrer sig misforstået og erklærer spørgsmålet uacceptabelt:
”Det er et påskud. Jeg godtager det ikke.”
Det virker ellers fair at spørge en mand, der i månedsvis har efterlyst mindre ”snak om snakken” og mere snak om udenrigspolitik, hvad man bør gøre ved en af tidens vigtigste udenrigspolitiske trusler. Kritikken af den megen snak om snakken er blevet et slags mantra for ham. Men fiffigt nok bruger den unge digter her lige netop den formulering til at tale udenom i stedet for at svare på et alvorligt udenrigspolitisk spørgsmål: ”Det er en snak om snakken. Drosl lidt ned for dit show.” Kun han selv har her snakket om snakken.

Modtræk #1: Foreslå mulige svar
Fire gange gentager Clement sit spørgsmål uden held. Derefter begynder han at foreslå logisk mulige svar ud fra den antagelse, at hvis man kritiserer nogens svar, er ens eget svar måske det modsatte. Det kan være en god måde at lokke et svar ud af nogen, der ikke vil ud med det. Da Yahya på ny gentager remsen om, at Vesten selv har opfundet Islamisk Stat og bomber civile, spørger Clement, om han da synes, man skal lade være med at bombe, og hvad konsekvensen af det mon ville blive.
Yahya: ”Man må jo gå målrettet efter dem.”
Clement: ”Hvordan?”
Yahya: ”Landtropper fx. Hvis man –”
Clement (afbryder): ”Så du vil sætte landtropper ind mod Islamisk Stat?”

Modtræk #2: Udstil hulheden
Et kort øjeblik ser Yahya Hassan altså ud til at omsider at have givet et svar på, hvad man bør gøre ved Islamisk Stat. ”Sætte landtropper ind” – et svar, der rejser nye spørgsmål, men dog et svar. Da han bliver spurgt, hvorfor han vil sætte landtropper ind, trækker han dog sit svar tilbage.
Yahya: ”Du drejer –”
Clement (afbryder): ”Jeg drejer ikke noget. Du siger, du vil sætte landtropper ind.”
Yahya: ”Jeg siger, vi selv har været med til at skabe Islamisk Stat.”
Clement: ”Du siger, bomberne rammer forkert – at vi skal sætte landtropper ind.”
Yahya: ”Det siger jeg ikke. Jeg siger, man må gå målrettet efter dem.”
Clement: ”Hvordan det?”
Yahya: ”Fx ved at sætte landtropper ind.”
Udvekslingen udstiller hulheden i Yahyas svar. Han vil ikke sætte landtropper ind – han vil fx sætte landtropper ind, og intet af det begrunder han. Når en interviewperson så systematisk taler udenom, bedriver modangreb og ikke står ved sine svar, kan man ikke gøre mere end at udstille det, så han i det mindste ikke belønnes for det af seere og vælgere.

Hele Clement Kjersgaards interview med Yahya Hassan kan ses her i en begrænset periode.

Magnus Boding Hansen (f. 1986) er journalist på DR2 Deadline. Han er cand.mag. i retorik, var RÆSONs ansv. chefredaktør 2011-2013 og har rapporteret fra Somalia, Sydsudan, Mexico, Baskerlandet, Nordirland, Honduras, Colombia, Haiti og Ukraine for bl.a. Weekendavisen, DR2 og P1. [Foto: Mogens Engelund]