Christina Egelund: Søren Espersens angreb på Deadline-værten Steen Nørskov hører hjemme i et totalitært diktatur

Christina Egelund: Søren Espersens angreb på Deadline-værten Steen Nørskov hører hjemme i et totalitært diktatur

27.01.2020

.


Søren Espersen eller andre medlemmer af Folketinget skal overhovedet ikke blande sig i tildeling af værtsroller, redaktionelle dispositioner eller andet, der foregår i et redaktionslokale i et frit, demokratisk samfund. Punktum.

Kommentar af Christina Egelund, næstformand i Fremad

TRYKKEFRIHEDSSELSKABET UDDELTE i sidste uge deres ytringsfrihedspris til den britiske højreekstremist og islamhader, Tommy Robinson. I den anledning bragte Deadline på DR2 et interview med både Robinson og Trykkefrihedsselskabets formand, Aia Fog.

Værten, Steen Nørskov, undlod at gå i detaljer om en længere batalje mellem Tommy Robinson og en journalist ved The Independent, som optræder i et videoklip vist i programmet, hvilket efter udsendelsen fik Tommy Robinson til at beskylde Steen Nørskov for at manipulere og at producere fake news.

Det er på ingen måde overraskende, at Tommy Robinson føler sig uretfærdigt behandlet og går til angreb på DR. Han lever af at konfrontere dem, han mener tilhører den af populisterne så forhadte elite. Altså: Journalister fra etablerede medier, ansatte i staten, politikere og så videre. Rabiate debattørers råberi om fake news og mere eller mindre virkelighedsfjerne konspirationsteorier om kampen mellem dem selv, folket, og de onde, eliten, er efterhånden en etableret del af den offentlige debat.

Det overraskende – og stærkt bekymrende – ved situationen er, at DF’s Søren Espersen er hoppet fuldstændig med på Robinsons vogn og kræver Nørskov fjernet fra sin værtsstol i Deadline. Selvom Dansk Folkeparti i årevis offentligt har elsket at hade Danmarks Radio, er det at gå milevidt over stregen i et frit demokrati som det danske, når et højt placeret medlem af DF så konkret kræver en navngiven journalists exit.

 

Hvad forestiller Søren Espersen sig egentlig, at der skal komme ud af de samtaler? At kulturministeren sender et politisk dekret til Deadlines redaktion om, at hun vil have Nørskov forflyttet? Det er uhyggelige spekulationer, men ikke desto mindre det, Espersen foreslår
_______

 

SØREN ESPERSEN VIL tage sagen op med kulturministeren såvel som med Danmarks Radios bestyrelse, lader han forstå. Og her bliver det rigtigt speget, for så er vi inde og berøre en af de grundpiller, et egentligt demokrati bygger på, nemlig tilstedeværelsen af en fri, kritisk og uafhængig presse som middel til oplysning af borgerne.

Hvad forestiller Søren Espersen sig egentlig, at der skal komme ud af de samtaler? At kulturministeren sender et politisk dekret til Deadlines redaktion om, at hun vil have Nørskov forflyttet? Det er uhyggelige spekulationer, men ikke desto mindre det, Espersen foreslår. Men sagen er helt enkel: Søren Espersen eller andre medlemmer af Folketinget skal overhovedet ikke blande sig i tildeling af værtsroller, redaktionelle dispositioner eller andet, der foregår i et redaktionslokale i et frit, demokratisk samfund. Punktum.

Søren Espersens ageren minder desværre foruroligende meget om den, vi kender fra Ungarns premierminister, Viktor Orbán, som skridt for skridt indskrænker pressens – og dermed: borgernes – frihed. Det er mildest talt ikke et ideal, vi skal forfølge. Tværtimod skal de småtotalitære tendenser, vi ser i Europa, bekæmpes.

TOTALITÆRE REDSKABER kan aldrig legitimeres af, at de frie samfunds institutioner på en eller anden måde står i vejen for ens politiske kamp. En legitim politisk kamp føres ikke mod de demokratiske institutioner, men indenfor rammerne af dem. Ikke desto mindre er det den tendens, vi ser udfolde sig blandt højre populisterne i disse år.

Hvis man er utilfreds med domme afsagt af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, skal vi – ifølge visse stemmer – melde os ud af Europarådet. Hvis man er utilfreds med den journalistiske dækning af en given sag, råbes der ’fake news’ for lungers fulde kraft – og journalisten kræves nu også fyret. Samtidig stemples mediet som sådan som partisk, uvederhæftigt eller ude af trit med det folk, som populisterne altid påberåber sig at repræsentere.

Jeg forholder mig ikke til, om Trykkefrihedsselskabet gør rigtigt i at tildele Tommy Robinson ytringsfrihedsprisen. Det er deres sag. Og Espersen må naturligvis mene, hvad han vil om Tommy Robinson. Vil man hylde en voldsdømt ekstremist som frihedskæmper, så be my guest. Men lad være med at tage den frie presse som gidsel i jeres kamp. ■

 

Vil man hylde en voldsdømt ekstremist som frihedskæmper, så be my guest. Men lad være med at tage den frie presse som gidsel i jeres kamp
_______

 



Christina Egelund (f. 1977) er næstformand for Fremad. Hun var i 2015-2019 medlem af Folketinget for Liberal Alliance og bl.a. partiets politiske ordfører. ILLUSTRATION: Christina Egelund [foto: Lasse Steinmetz]