Signe Bøgevald: Taler statsministeren til os som borgere, der forventes at tage ansvar, eller som om vi er undersåtter?

Signe Bøgevald: Taler statsministeren til os som borgere, der forventes at tage ansvar, eller som om vi er undersåtter?

17.04.2020

.

Vi har behov for en statsmand, der taler til borgerne som myndige, frie og ansvarsfulde. Ikke en mor-Mette, der fylder pressemøderne op med belærende retorik.

RÆSON stiller denne artikel gratis til rådighed, så alle kan læse den. Magasinet, der ikke modtager nogen form for støtte, drives alene af sine egne indtægter (salg af abonnementer, bøger, arrangementer mm): Selvom denne artikel er gratis at læse, håber vi derfor, du vil tegne abonnement: 250 kr./året, 200 for studerende og pensionister



Kommentar af Signe Bøgevald Hansen, landsformand LAU

EN STATSMAND taler til borgerne, som det de er i et liberalt demokrati – nemlig myndige, frie og ansvarsfulde borgere. Det har vi desværre ikke set fra Mette Frederiksen under coronakrisen, hvor vi til det ene pressemøde efter det andet er blevet belært om, at vi skal huske at vaske hænder, holde afstand og ikke bør mødes til påskefrokoster. I stedet for at tale til os som borgere taler hun til os, som om vi er uselvstændige og umyndige. Ja, som om vi var børn.

God håndhygiejne og social distancering er helt nødvendige tiltag for at mindske smittespredningen, og det bør naturligvis kommunikeres ud til befolkningen. Men når den socialdemokratiske regering med Mette Frederiksen i spidsen bruger store dele af de mange pressemøder på at belære os, så virker statsministeren mindre som en statsmand og mere som mor-Mette, der med hård hånd skal styre os gennem krisen.

DER ER INGEN GRUND til at male skrækscenarier op. Jeg tror ikke, at Danmark på kort tid bliver forvandlet til et autoritært styre på grund af coronakrisen. Vores demokratiske institutioner og normer har det stadig godt og vil også have det efter krisen. Men vores statsminister tager ikke situationen alvorligt nok. Hun vil gerne belære os om, hvordan vi skal opføre os. Men hun vil ikke forklare, hvordan vi skal genåbne landet.

 

Men vores statsminister tager ikke situationen alvorligt nok. Hun vil gerne belære os om, hvordan vi skal opføre os. Men hun vil ikke forklare, hvordan vi skal genåbne landet
_______

 

Da Mette Frederiksen havde indkaldt til pressemøde omkring genåbningen af Danmark den 6. april, så kunne man inden pressemødet nemt få den opfattelse, at nu blev der fremlagt en seriøs genåbningsstrategi for Danmark. Men nej. Statsministeren lagde ud med at sige, at vi godt kunne forvente os et langt pressemøde – som de øvrige hun har afholdt. Dernæst brugte hun i hvert fald et kvarter på at snakke om banaliteter angående hygiejne og social distance, som vi har hørt mange gange før. Fra Søren Brostrøm, Dronningen og mange andre. Først efter statsministerens banaliteter kunne borgerne blive præsenteret for den såkaldte genåbningsstrategi, som viste sig at være særdeles uambitiøs og ufuldstændig. Det samme gentog sig lidt over en uge senere, den 14. april. Flere banaliteter og flere minimale tiltag.

Der sad helt sikkert mange små erhvervsdrivende klar under pressemøderne for at høre, hvornår de mon kunne komme i gang igen. Men næh nej. De måtte vente og i stedet lade sig takke med statsministerens anbefalinger om at vaske hænder og holde afstand. Først torsdag d. 17. gik regeringen med til at åbne Danmark yderligere, under pres fra de borgerlige partier. Det er positivt, men det understreger, at det regeringens primære prioritet er at opdrage på os.

 

Der er naturligvis danskere, der ikke følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger, men mit indtryk er, at det er et lille mindretal. Det kan også ses på forbedringen i antal indlæggelser og døde
_______

 

DER ER NATURLIGVIS DANSKERE, der ikke følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger, men mit indtryk er, at det er et lille mindretal. Det kan også ses på forbedringen i antal indlæggelser og døde. Selv hvis mange danskere opførte sig som børn, så retfærdiggør det stadigvæk ikke, at statsministeren taler til os som sådan. For statsministeren bør tale op til folk. Ikke ned til dem.

I et demokrati er den enkelte borger den absolut vigtigste søjle. Det er borgernes rettigheder, som staten skal beskytte. Det er ud fra et flertal af borgernes vilje, at Folketinget vælges og regeringen dermed sammensættes. Og demokratiet hviler også på, at borgerne abonnerer på demokratiske værdier. Demokratiske statsledere bør derfor også regere ud fra et fundament, der netop hviler på den enkelte borger. Den afgørende forskel mellem autokratier og demokratier er jo netop også eksistensen af borgerrettigheder. I et autokrati har man ikke rettigheder, og man opfattes som statens undersåt.

Danmark er ikke et autokrati. Men når vi ved, at borgernes demokratiske værdier og mindset er afgørende for bevarelsen af både demokratiet og den kultur, der gerne burde følge med, så bør man være bekymret for Mette Frederiksens retorik.

Man kan sagtens bilde sig selv ind, at ”tonen i debatten” ikke betyder noget, men det har altså en betydning, hvordan statsministeren opfatter og dermed taler til befolkningen i et demokratisk samfund. Taler hun til os som borgere, der forventes at tage ansvar, eller taler hun til os, som om vi er undersåtter, der forventes at efterleve ethvert regeringskrav? Det betyder ikke kun noget for den politik, hun og regeringen gennemfører, men også for, hvordan vi med tiden opfatter os selv som borgere.

DET ER KLART, at vi står i en situation, hvor der har været behov for midlertidige tiltag, som man normalt ikke ville acceptere i et demokrati. Det betyder dog ikke, at retorikken skal være belærende. Vi må holde fast i vores demokratiske normer og tænkemåde – også i krisesituationer. ■

 

Vi må holde fast i vores demokratiske normer og tænkemåde – også i krisesituationer
_______

 



RÆSON stiller denne artikel gratis til rådighed, så alle kan læse den. Magasinet, der ikke modtager nogen form for støtte, drives alene af sine egne indtægter (salg af abonnementer, bøger, arrangementer mm): Selvom denne artikel er gratis at læse, håber vi derfor, du vil tegne abonnement: 250 kr./året, 200 for studerende og pensionister

Signe Bøgevald Hansen (f. 1998) er landsformand for Liberal Alliances Ungdom og studerer statskundskab på Aarhus Universitet. ILLUSTRATION: Mette Frederiksen til pressemøde d. 14. april, 2020 [foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix].