Idéfestival 2023: Mikkel Andersson deler sine anbefalinger
27.08.2023
.Mikkel Andersson (f. 1979) er journalist, historiker, chefredaktør for det borgerlige netmedie Kontrast og en af landets mest markante debattører. Han har bl.a. været tilknyttet Politiken, Jyllands-Posten, Weekendavisen og Berlingske som anmelder, klummeskribent, satiriker, journalist og meget andet. Han var vært på det oprindelige Radio24syv og medgrundlægger af det nyhedssatiriske website RokokoPosten.
Til efteråret deltager han i premiereudgaven af RÆSONs nye årlige Idéfestival. Da festivalen er dedikeret til ‘de tanker, der former, flytter og forandrer verden’ har vi bedt en række af de medvirkende dele deres anbefalinger til artikler, bøger og medier:
3 MEDIER
Honestly
Bari Weiss er en tidligere journalist og redaktør på Wall Street Journal og New York Times, der nu har startet sit eget medie/podcast, Honestly. Det er skarpt, nysgerrigt og med kilder og historier, typisk men ikke kun om de amerikanske politik og værdikamp, der ofte senere ender med at sætte gedigne aftryk i mediebilledet.
https://www.honestlypod.com/
War on the Rocks
Min foretrukne kilde til analyser og viden om krigen i Ukraine. Ikke mindst deres podcast er forrygende, og du bør overveje at betale for medlemskab, så du kan høre ‘The Russia Contingency’.
https://warontherocks.com/
X / Twitter
Banalt, men Twitter er et fantastisk værktøj for enhver, der går op i journalistik og nyheder. Ikke den politiske debat, der er retarderet og formår at gøre kloge menneske dumme og dumme mennesker dummere. Men hvis man abonnererer på de rette feeds og er har et minimum af kildekritik, er det et fantastisk medie.
3 ARTIKLER
Arven
Da jeg for mere end halvandet årti siden startede på kandidatstudiet i journalistik, skulle vi medbringe en artikel, vi virkelig beundrede. Jeg tog Line Holms ‘Arven’ med, fordi den både narrativt, ift. emne og researchmæssigt er et dybt, dybt imponerende stykke journalistisk håndværk. Det er den stadig:
https://www.berlingske.dk/samfund/arven
Hvordan Fogh gjorde danskerne mere socialdemokratiske
Alt for få har læst min analyse af, hvorfor Ander Fogh Rasmussen bærer et stort medansvar for, at Danmark er blevet mere rødt siden 2001. Så den er her:
https://kontrast.dk/sektioner/analyse/artikel/hvordan-fogh-gjorde-danskerne-mere%20socialdemokratiske
Færgebuffet er lige til at smide over bord
Jeg var boganmelder på både Berlingske og JP i en årække, men jeg formåede aldrig at skrive noget så ondt, men også sjovt, som Adam Prices tekst om Mols-Linjens buffet (som de retfærdigvis vist har ændret siden 2010, hvor teksten blev skrevet)
https://politiken.dk/ibyen/anmeldelser/Restaurantanmeldelser/art5467634/F%C3%A6rgebuffet-er-lige-til-at-smide-over-bord
3 BØGER
Troldmanden fra Kreml
Giuliano da Empoli har skrevet en mærkelig nøgleroman, hvor hovedpersonen er en fiktiv udgave af Putins mangeårige rådgiver Vladislav Surkov. Ingen ved præcis hvor fiktionen starter og stopper, og hvis man søger et dokumentarisk indblik i Putins Rusland har værket nok begrænsninger. Men svært underholdende og læsværdig er den ikke desto mindre.
End Times af Peter Turchin
Jeg har ikke læst den endnu så det er en anbefaling ubeset, men Turchin er datadrevet og altid læsværdig. Og hans analyse af hvorfor overproduktion af eliter har gjort Vesten generelt og USA i særdeleshed ustabil, er jeg ret sikker på er interessant.
Bloodlands af Timothy Snyder
I Polen, Baltikum, Ukraine og dele af det vestlige Rusland, blev der i årene 1933-1945 myrdet mere end 14 millioner mennesker. Hvis man vil forstå krigen i Ukraine samt Øst- og Centraleuropas moderne historie, er Snyders værk uomgængeligt.
Læs mere om Idefestival 2023