Vidensfestival 2014: Læs RÆSONs interviews med de medvirkende
02.12.2013
.VIDENSFESTIVAL 2014. Lørdag 25. januar 2014 står RÆSON, Den Sorte Diamant og Dansk Magisterforening for tredje gang bag årets VIDENSFESTIVAL. Fra kl. 10 til 22 går 20 af Danmarks bedste formidlere på scenen, hvor de fortæller om de spørgsmål, der optager dem mest. I denne interviewserie stiller RÆSON skarpt på en række af festivalens medvirkende.
OVERBLIK af RÆSONs chefredaktion
ANJA C. ANDERSEN: JEG TROR, AT VI SOM MENNESKER HAR BEHOV FOR NOGET, DER ER STØRRE END OS SELV
Interview af Simon Kærup
“For mig er det at være menneske enormt komplekst. Men tro og videnskab kan være med til at forklare denne kompleksitet. For mig repræsenterer videnskaben og troen to forskellige veje mod det samme mål. Nemlig en søgen efter hvad meningen med livet er – det helt store fundamentale spørgsmål.” Det siger astrofysiker Anja C. Andersen til RÆSON.
STINE BOSSE: JEG TROR I VIRKELIGHEDEN, AT DANSKERNE OPRIGTIGT ER UROLIGE FOR KLIMAFORANDRINGERNE
Interview af Niels Ejgil Trebbien Dybbro
“Det er et problem, at nogen føler sig kaldet til at sige, at nu kan det være lige meget, og at nu kan vi ikke længere gøre noget. Det er ikke rigtigt. Vi kan stadigvæk gøre noget”. Det siger erhvervskvinde, forfatter og tidligere direktør i Tryg Stine Bosse om klimaforandringerne, der ifølge hende er vores største udfordring i dag.
LONE FRANK: DER ER EN UTROLIG TRO PÅ ALT MULIGT SKRALD
Interview af Jonas Sloth Bach
“Hvorfor skulle man tro på krystalhealing, når man kan se, at mere og mere bliver besvaret af den naturvidenskabelige metode, og at den virker rigtig godt. Det er jo idioti. Det er fornægtelse af rationaliteten. Og det er interessant, at det lever side om side med enorme fremskridt”. Det siger videnskabsjournalist og forfatter Lone Frank til RÆSON. Ifølge hende bliver folk mere og mere formørkede, og over hele kloden skader irrationelle mennesker videnskaben.
KONGSTAD: ÉN TENDENS ER HELT OVERVÆLDENDE: OPBRUD. OVERALT FALDER GRÆNSERNE.
Interview af Simon Kærup
”Når jeg vælger at skrive en roman funderet på en anelse – altså at det monogame parforhold er utidssvarende, og at der venter noget nyt og større derude – er det jo fuldkommen, eller i hvert fald næsten fuldkommen, umuligt at underbygge med fakta. Min rolle som kunstner er altså at foregribe begivenhedernes gang eller – hvis jeg må være meget selvforherligende – at sætte gang i en ny bevægelse.” Det siger forfatter Martin Kongstad til RÆSON.
PETER ØVIG KNUDSEN: VI ER NØDT TIL AT SÆTTE ØKONOMISK MAGT BAG KRAVENE OM DEMOKRATISK KONTROL OG YTRINGSFRIHED
Interview af Niels Ejgil Trebbien Dybbro
“I de handelsaftaler, som USA og EU indgår, skal ytringsfrihed og demokratisk kontrol med overvågning inddrages. Vi er nødt til at sætte økonomisk magt bag kravene om demokratisk kontrol og ytringsfrihed. Her er det mit indtryk, at EU vil spille en vigtig rolle. Tidligere har jeg ellers haft svært ved at se fordelene ved EU”. Det siger journalist og forfatter Peter Øvig Knudsen, som er medunderskriver af den internatonale forfatterprotest “Forfattere mod Masseovervågning”.
HJORTH OG LETH OLSEN: VI VIL SKABE FASCINATION MED AFSÆT I FORSKNINGEN
Interview af Vilhelm Vig Nielsen
”Samfundsvidenskabelige forskere spørges altid, hvordan dette kan løse et konkret problem. Det skal altså omsættes til social ingeniørkunst med det samme. Det er et relevant spørgsmål, men samfundsvidenskaben skal også konsulteres omkring, hvad den kan sige om mennesket.” Det siger forfatterne til bogen ”Poligak”, Asmus Leth Olsen og Frederik Hjorth.
VINCENT HENDRICKS: VI ER NØDT TIL AT DROPPE DET MEGET LEMFÆLDIGE FORHOLD TIL INFORMATION
Interview af Rasmus Elm
”Hvis man har et alt for lemfældigt forhold til sandhed, så har man også et alt for lemfældigt forhold til demokrati.” Det siger Vincent Hendricks, dr.phil., ph.d. og professor i formel filosofi ved Københavns Universitet.
KNUD ROMER: FOR MIG ER DET AT SKRIVE ET FORSØG PÅ AT EFTERLADE EN NOAS ARK, HVOR DYRENE ER MIG
Interview af Simon Kærup
“Det at skrive betyder kun efterladte værker. Jeg lever med en meget omfattende dødsbevidsthed, og for mig er det at skrive et forsøg på at efterlade en Noas Ark, hvor dyrene er mig. At jeg på en eller anden måde skaber noget, som er gyldigt nok til, at det ikke forsvinder i tidens flod. Hver bog, der kommer, vil gøre det lettere for mig at dø.” Det siger debattør og forfatter Knud Romer til RÆSON.
FRA VIDENSFESTIVALEN I 2013
RUNE LYKKEBERG: LATTERLIGT AT KRÆVE DEMOKRATI OVERALT
Interview af Lars Theil Münster
“I stedet for at holde med eksperterne mod amatørerne eller omvendt må man sige, at det her er en grundlæggende demokratisk problematik: At regere vores samfund kræver en indsigt, som alle ikke har.” Det sagde Rune Lykkeberg, som dengang var redaktionschef på Information, i et interview før Vidensfestivalen i 2013. Rune Lykkeberg er i dag kulturredaktør på Politiken.