Dalai Lama-effekten: Det koster på eksporten til Kina at mødes med lama’en

Dalai Lama-effekten: Det koster på eksporten til Kina at mødes med lama’en

24.11.2010

.

Politikerne er begyndt deres rituelle slagsmål om, hvorvidt statsministeren skal mødes med Tibets åndelige leder, når han besøger Danmark i april næste år.
     Det sker samtidig med, at en ny undersøgelse viser, at eksporten til Kina i gennemsnit falder 8,1 procent, når en regeringsleder mødes med Dalai Lama.


Af Kenneth Praefke, RÆSON’s økonomiske redaktør

Da Dalai Lama i maj 2009 mødtes med statsminister Lars Løkke Rasmussen på Marienborg blev det mødt af voldsomme kinesiske protester og aflyste møder med danske ministre. I øvrigt som det også skete, da forgængeren Anders Fogh Rasmussen i 2003 mødtes med den tibetanske leder på Marienborg.
     Og netop som Dalai Lama har meldt sin ankomst i Danmark igen, og politikerne har startet endnu en runde af den nærmest rituelle diskussion om, hvorvidt statsministeren skal mødes med det tibetanske overhoved, så viser en undersøgelse af Andreas Fuchs og Nils-Hendrik Klann fra det tyske universitet i Göttingen, at det ikke alene har politiske men også økonomiske konsekvenser, at mødes med lamaen. I gennemsnit koster det et land, der modtager Dalai Lama på officielt besøg, et tab på 8,1 pct. i eksporten til Kina de følgende to år. Det viser Fuchs og Klanns undersøgelse af 159 landes eksport til Kina i perioden 1991 til 2008.
     ”Vores empiriske resultater støtter tesen om, at lande der officielt modtager Dalai Lama på højeste politiske niveau, straffes gennem en reduktion af deres eksport til Kina,” skriver Fuchs og Klann i undersøgelsen. De finder ”stærk evidens” for Dalai Lama-effekten men dog kun for perioden under Hu Jintao fra 2002. Og effekten er primært drevet af en reduceret eksport af maskiner og transportudstyr – indkøb der typisk foretages af statskontrollerede virksomheder eller i forbindelse med ministerbesøg.

Ekspert: Intet møde mellem Løkke og Lama
I modsætning til lamaens seneste besøg i maj 2009 bliver der – i hvert fald indtil videre – denne gang kun tale om et endagsbesøg, hvor Dalai Lama skal holde to foredrag i Tivolis kongrescenter i København. Og ifølge Kina-ekspert på Århus Universitet Clemens Stubbe Østergaard er det da også usandsynligt, at statsministeren vælger, at mødes med Dalai Lama. ”Kun hvis han ønsker at stoppe vores relationer med Kina et års tid igen,” siger Stubbe Østergaard.
     Den vurdering ligger i tråd med andre Kina-eksperter og professorer, der har vurderet sandsynligheden for et nyt møde med Løkke og Dalai Lama – alle når konklusionen, at det ikke kommer til at ske. Netop fordi det utvivlsomt vil koste dansk eksport og der både fra andre lande og fra Danmark i 2009, da Løkke senest mødtes med Dalai Lama, er eksempler på, at kineserne ikke tøver med voldsomme politiske sanktioner. Og når møder med danske delegationer aflyses, de diplomatiske kanaler fryser til og Danmark lægges på is, koster det unægtelig også på eksporten. Og i en tid med lav vækst, hvor det næsten kun er Kina og de øvrige asiatiske lande, der buldrer frem, har Danmark ikke råd til at løbe risikoen ved et nyt Lama-møde.
     De to mænd bag undersøgelsen fra universitetet i Göttingen Fuchs og Klann foreslår, at internationalt koordinerede møder med Dalai Lama måske kan svække de økonomiske konsekvenser forbundet med at møde den tibetanske leder og i hvert fald eliminere Kinas mulighed for at spille handelspartnere ud mod hinanden. Men i takt med at Kinas økonomiske muskelkraft svulmer, kommer handelssanktioner som Dalai Lama-effekten kun til at gøre mere ondt.