Video: ‘Mr Obama, tear down this Wall (Street)!’

Video: ‘Mr Obama, tear down this Wall (Street)!’

07.10.2011

.

I over to uger har demonstranter under parolen ’Occupy Wall Street’ slået lejr i en lille park i New Yorks finansdistrikt. Deres hovedbudskab: Flertallet af amerikanerne lider under den økonomiske krise, mens forretningsfolkene på Wall Street går fri. Hvem er de? En broget flok med forskellige budskaber, erfarede RÆSONs udsendte efter en tur til Zucotti Park, hvor det hele foregår.

Af Martin Wøldike, RÆSONs USA-redaktør, NEW YORK



Ordene i denne artikels overskrift kunne i går læses på et papskilt på det sydlige Manhattan. Ophavsmanden Andrew Argraves, en 17-årig high school-elev fra Connetticut, havde taget dagen fri fra skole for at protestere mod, hvad han kaldte bankernes skødesløshed og uansvarlighed. Han er træt af at se sit land blive styret af den ene procent af befolkningen, der arbejder i banksektoren, og erklærer, at han sammen med resten af demonstranterne i Zucotti Park repræsenterer de resterende 99 procent af befolkningen.

”Jeg ønsker medbestemmelse på mit lands fremtid og vores økonomi. Det føler jeg ikke, jeg har på nuværende tidspunkt,” sagde han til RÆSON.

Det er naturligvis Reagans berømte tale i Berlin til Mr. Gorbachev på Branderburger Tor 12. Juni 1987, som skiltet vækker minder om. Dengang var det kommunisme, USA stod op imod. I dag i Zucotti Park var det kapitalismen og dens bivirkninger. Demonstrationerne tæller både studerende, der er bekymrede for et slunkent jobmarked, og arbejdere, der har mistet deres job.



Efter en weekend med stor medieopmærksom blev ’the usual suspects’, den hårde kerne af anti-kapitalister, forstærket med mange nye protesterende. Særligt to episoder havde skabt opbakning. Først at en politibetjent 24. september brugte peberspray mod en gruppe kvindelige demonstranter i kølvandet på en protestmarch ved Union Square. Og denne lørdag, da 700 demonstranter blev anholdt på den kendte Brooklyn Bridge.

Direktøren i et af de udskældte Wall Street-selskaber sendte, ifølge New York Times, forleden en ansat på gaden for at vurdere, om der var grund til at frygte for de ansattes sikkerhed.

Unge Andrew Argraves er fredelig og velformuleret. Og ser man bort fra de to optrin på Brooklyn Bridge og ved Union Square, er det ikke et indtryk af aggressivitet og optøjer, man efterlades med, her i protestlejren i Zucotti Park, få gader fra Wall Street og lige over for Ground Zero. Til gengæld er udbuddet af protestbudskaber så stort, at den væsentligste udfordring for demonstranterne bliver at stå sammen om et fælles budskab.

Ifølge grundlæggeren af den uafhængige amerikanske tv-station ’Democracy Now’, Amy Goodman, har de folkelige protester imidlertid allerede nået et omfang, hvor de bliver svære at stoppe. ”Det er ret klart, at det vokser. Der er ’Besæt Wall Street’ i New York, der er også ’Besæt San Francisco’, ’Besæt Los Angeles’ – og Washington og Chicago. Vi så det i Egypten, vi så det i Tunesien, vi kan se det i Grækenland, Spanien og England. Det meget specielt, det der sker,” sagde Amy Goodman til RÆSON.

En af de New Yorkere, der havde sluttet sig til gruppen af demonstranter, er John Savoy, der selv mistede sit job for nyligt, og nu kæmper for at beholde sin lejlighed. Han medgav til RÆSON, at der er mange forskellige budskaber blandt demonstranterne: ”Det er jo netop meningen. Hvis man ser på, hvad der skete for 40-50 år siden, så protesterede folk jo også dengang for både borgerrettigheder, lighed mellem kønnene og mod Vietnam-krigen. Men dengang var der ingen, der sagde, at det var et blandet budskab, og de opnåede jo også, det de havde kæmpet for. Jeg tror kun, det er et spørgsmål om tid, før folk indser, at det også vil ske her.”



I dag sluttede mere end 40 amerikanske fagbevægelser sig til protesterne, som dermed er vokset betydeligt i størrelse, siden en lille flok demonstranter med papskilte og soveposer for lidt over to uger siden indledte besættelsen af Wall Street. Både Amy Goodman og John Savoy kan derfor meget vel få ret i deres analyser. Indtil videre er der imidlertid ikke meget, der tyder på, at hverken politikerne eller de store amerikansk banker tager protesterne særligt alvorligt.

Det er denne scene fra forleden et perfekt billede på: En mand i jakkesæt drøner forbi demonstranternes lejr i en overdimensioneret firhjulstrækker, mens han råbte ud af vinduet: ”Get a job, hippies!”

Martin Wøldike (f. 1983) er RÆSONs USA-redaktør. Han er BA i Journalistik fra Syddansk Universitet fra 2008 og MA i International Affairs fra The New School i New York fra 2011. Han har tidligere arbejdet på TV2 Nyhederne, TV Avisen og Deadline. Martin bor i New York. ILLUSTRATION: Amy Goodman, grundlægger af Democracy Now (stillbillede fra video af Martin Wøldike)