Flemming Bjerke: Vi mangler et folkeligt testsystem for Covid-19, hvis ikke økonomien skal kollapse fuldstændigt

Flemming Bjerke: Vi mangler et folkeligt testsystem for Covid-19, hvis ikke økonomien skal kollapse fuldstændigt

26.03.2020

.

Man kan ikke blive ved med lægge økonomien i ruiner og spærre befolkningen inde, samtidig med at ansvarlige mennesker holdes i uvidenhed. Derfor er det vigtigt, at regeringen også satser på, at der bliver udviklet folkelige tests så hurtigt som muligt. Og der findes faktisk en metode til at gøre netop det.

RÆSON stiller denne artikel gratis til rådighed, så alle kan læse den. Magasinet, der ikke modtager nogen form for støtte, drives alene af sine egne indtægter (salg af abonnementer, bøger, arrangementer mm): Selvom denne artikel er gratis at læse, håber vi derfor, du vil tegne abonnement: 250 kr./året, 200 for studerende og pensionister



Kommentar af Flemming Bjerke

Man regner med, at ca. 80 pct. af de smittede af Covid-19 har ingen eller milde symptomer. Robert Koch Instituttet har som arbejdshypotese, at Covid-19-epidemien vil vare to år og ende med, at ca. 60-70 pct. af befolkningen undervejs har været smittet. Så tusindvis af danskere kan komme i den situation, at de ikke ved, om de er blevet smittet eller ej, for de kan – som situationen er i dag – ikke blive testet. Det har meget stor betydning for, hvad folk kan tillade sig, når de er blevet raske og måske resistente: Kan de gå på arbejde? Kan de være med til at genstarte økonomien?

Fra Sydkorea, Kina og Singapore ved vi, at det kan det lade sig gøre at stoppe smitten. Men det kræver enten meget barske – og autokratiske – midler (det vil de fleste nok gerne undgå) eller test af så mange smittemistænkte som muligt. Men der er grænser for, hvor mange man kan opspore. Så når smitten er så udbredt som i Danmark, giver det, som flere epidemiologer har påpeget, god mening, at sundhedssystemet koncentrerer sig om test af dem, der er behandlingskrævende og herudover personer, der er vurderet på et sygehus.

Det bør dog ikke forhindre, at frivillige tests kan støtte almindelige mennesker i at opføre sig ansvarligt. Det er derfor vigtigt at sikre så mange frivillige tests som muligt. Det vil kunne kombineres med en fornuftig app til mobilen, der hjælper folk med at spore, hvor man kan færdes uden at møde smittede, sådan som man har gjort i Sydkorea og Kina – og meget gerne med bedre beskyttelse af privatlivet – men det er lige meget, så længe der ikke er tests nok.

 

Men derfor bør man ikke opgive at skaffe tilstrækkelige tests. Tværtimod bør regeringen sætte ind på, at det nødvendige antal tests skal stilles til rådighed
_______

 

Der er næppe tvivl om, at rigtig mange mennesker og arbejdsgivere gerne selv vil bekoste sådanne tests, som formentlig vil koste få hundrede kroner. Dette må ikke belaste det eksisterende testsystem, som er fokuseret på sygehussystemet, og som naturligvis må have den højeste prioritet. WHO’s generaldirektør har ret i, at der skal testes, testes og testes. Også selvom folks testresultater måske ikke kan blive rapporteret til sundhedsdatabaserne. Det vil have stor betydning for, hvor hurtigt samfundet og økonomien kan komme til at fungere igen, fordi det giver en større vished om, hvad man hver især kan og ikke kan tillade sig at gøre.

Testkapacitet
En sådan folkelig teststrategi kræver imidlertid, at der er tilstrækkelig kapacitet til at lave tusindvis af tests for Covid-19 – og det er der ikke i Danmark lige nu. Men derfor bør man ikke opgive at skaffe tilstrækkelige tests. Tværtimod bør regeringen sætte ind på, at det nødvendige antal tests skal stilles til rådighed.

De tests, man i øjeblikket udfører, tester, om man har Covid-19-virus i kroppen. Men man har allerede nu, da der endnu ikke er ret mange smittede, problemer med at skaffe de fornødne reagenser til at udføre test af behandlingskrævende patienter samt sundhedspersonale.

Der findes imidlertid også en anden slags tests på markedet. Nemlig test af, om man har antistof mod Covid-19 i kroppen. Disse tests har væsentlige fordele: Ikke alene kan de laves på under 15 minutter uden brug af ekstra maskiner og reagenser, men de kan tilmed teste, om raske personer har været smittet. Det er lige præcis, hvad der er brug for, når folk skal tage stilling til, hvordan de skal opføre sig – ikke mindst, om de kan tage på arbejde og bevæge sig ud i samfundet.

Der er derfor behov for, at det bliver gjort klart, hvor lang tid det vil tage, før ikke kun sundhedsvæsenet kan få tests nok, men også hvordan de tusindvis af danskere, der har behov det, kan blive testet frivilligt. Antistof-testen kan i høj grad bidrage til at løse de mangelproblemer, vi har.

 

Det handler ikke alene om at få situationen nu og her under kontrol. Hvis det lykkes at dæmpe epidemien i Danmark over de næste uger eller måneder, kan man så ophæve restriktionerne? Eller skal nogle af dem opretholdes?
_______

 

Epidemiens udvikling
Det handler ikke alene om at få situationen nu og her under kontrol. Hvis det lykkes at dæmpe epidemien i Danmark over de næste uger eller måneder, kan man så ophæve restriktionerne? Eller skal nogle af dem opretholdes? Vi kan jo ikke blive ved med at holde grænserne lukket og økonomien i dvale, og til efteråret breder Covid-19 sig måske igen. Måske skal vi igennem flere bølger af epidemiudbrud over de næste par år?

I den situation er det uhyre vigtigt, at nye tilfælde kan spores, hvilket gør det afgørende, at danskerne har mulighed for selv at kunne teste og hjælpe med at holde øje med, når nye tilfælde af smitte dukker op.

Man kan håbe, at en vaccine hurtigt er klar, og der i det mindste bliver en tilstrækkelig mængde til de udsatte grupper. Men det bliver næppe før om halvandet år. Også til den tid kan det vise sig vigtigt, at folk kan teste sig selv, så man kan fokusere på at vaccinere dem, der endnu er i fare for at blive smittet.

Man kan ikke blive ved med lægge økonomien i ruiner og spærre de unge, de aleneboende og de gamle inde, samtidig med at ansvarlige mennesker holdes i uvidenhed, så de ikke ved, hvordan de skal forholde sig. Frustrationen over ikke at vide, om man er smittet eller ej, vil formentlig vokse, og det er ingen tjent med – slet ikke regeringen, som jo har brug for opbakning til at få løst så mange af problemerne med Covid-19 som muligt.

Derfor er det vigtigt, at regeringen også satser på, at der bliver udviklet folkelige tests så hurtigt som muligt. Det vil kunne styrke den nuværende strategi og gøre det nemmere at komme igennem krisen på længere sigt. Man ville samtidig få værdifulde erfaringer om folkelig deltagelse i epidemibekæmpelse i en digital tidsalder – og meget gerne uden yderligere undergravning af privatlivets fred og den individuelle frihed. ■

 

Derfor er det vigtigt, at regeringen også satser på, at der bliver udviklet folkelige tests så hurtigt som muligt. Det vil kunne styrke den nuværende strategi og gøre det nemmere at komme igennem krisen på længere sigt
_______

 



RÆSON stiller denne artikel gratis til rådighed, så alle kan læse den. Magasinet, der ikke modtager nogen form for støtte, drives alene af sine egne indtægter (salg af abonnementer, bøger, arrangementer mm): Selvom denne artikel er gratis at læse, håber vi derfor, du vil tegne abonnement: 250 kr./året, 200 for studerende og pensionister

Flemming Bjerke (f. 1953) er cand.polit. og har tidligere undervist på RUC og CBS. ILLUSTRATION: En bilist forklares om sine testresultater i drive-through COVID-19 Mobile Testing Center på South Beach Behavioral Center, Staten Island, 19. marts 2020 [foto: U.S. Air National Guard photo by Maj. Patrick Cordova/flickr]