Redaktørerne udvælger: Ugens historier

Redaktørerne udvælger: Ugens historier

28.02.2011

.

Hver mandag udvælger RÆSONs redaktører ugens vigtigste historier. I dag: Spritnye tal fra Danmarks Statistik viser, at den økonomiske vækst svigtede i 4. kvartal af 2010, ikke mindst på grund af en vigende eksport. Samtidig viser en ny undersøgelse blandt de 500 største industrivirksomheder, at ikke kun industrijob, men også de vidensjob alle troede, at Danmark skulle leve af, forsvinder ud af landet. Dermed er den dårlige konkurrenceevne for alvor ved at materialisere sig – og perspektiverne af det er dystre.

UGENS ØKONOMISKE HISTORIE:
Produktionen falder og jobbene forsvinder


Af Kenneth Praefke, økonomisk redaktør, RÆSON

Mens væksten er vendt tilbage i resten af verden skrumpede dansk økonomi 0,4 pct. i fjerde kvartal af 2010, viser dagens tal fra Danmarks Statistik. Tallene, de første for fjerde kvartal, kan stadig nå at ændre sig til både det bedre og det værre, når de løbende revideres, men negativ vækst er aldrig et tegn på økonomisk sundhed.

Mens privatforbruget og investeringer skubbede positivt til væksten, trak offentlig nulvækst og særligt eksporten den anden vej. Samlet steg BNP 2,1 pct. i 2010 efter et blodrødt 2009, hvor økonomien skrumpede 4,9 pct.

Sverige og Tyskland, to af Danmark største samhandelspartnere, buldrer fremad økonomisk – ikke mindst på grund af succesfuld eksport. Væksten i Tyskland endte i 2010 på 3,6 pct. og ventes i 2011 at nå godt 4 pct., mens Sverige i 2010 buldrede frem med 5,25 pct. vækst og ventes at nå 4 pct. vækst i 2011.

Dagens tal for den danske vækst dækker over mere – og noget meget værre – end efterveer fra finanskrisen; nemlig den dårlige konkurrenceevne.

For samtidig med den sløve vækst viser en ny undersøgelse fra Ugebrevet A4 blandt de 500 største industrivirksomheder herhjemme, at to ud af tre topchefer forventer, at industrijob vil fortsætte med at sive til udlandet, og at de får følgeskab af de vidensjob, som alle ellers troede, at Danmark skulle leve af. Det skyldes ifølge erhvervslederne, at industrijob og innovation hænger sammen.

”Vi har hidtil dyrket tanken om en international arbejdsdeling. At Danmark skal være et videnssamfund, hvis det ikke kan betale sig at producere her. Men hvis nu innovationen forsvinder andre steder hen, så er vi lidt på den,” siger økonomiprofessor ved CBS Jan Rose Skaksen til A4.

Og hvad skal Danmark så leve af?

Den dårlige konkurrenceevne begynder nu at materialisere sig i sløv eller ligefrem negativ vækst, samtidig med at det nu bliver tydeligt, at de jobs alle troede, at vi skulle leve af, ikke er der. Perspektiverne af det er ekstremt dystre.