Flemming Fage Sørensen: Dansk Folkeparti har allerede flyttet normalbilledet i dansk politik. Men vi må ikke lade deres verdensbillede vinde

Flemming Fage Sørensen: Dansk Folkeparti har allerede flyttet normalbilledet i dansk politik. Men vi må ikke lade deres verdensbillede vinde

19.01.2019

.


Ved hjælp af spin og ihærdighed har Dansk Folkeparti overtaget visse dele af den politiske dagsorden. De har formået at få samfundsdebatten til at handle om ”dem og os”, hvilket ikke samler, men deler befolkningen.

Kommentar af Flemming Fage Sørensen

Jeg kan huske de indtryk, jeg fik, da jeg sammen med mine soldaterkolleger kørte ind i Bosnien under konflikten i 1990’erne. De smadrede huse og mennesker i frygt – et helt samfund, der var smadret til ukendelighed – gjorde et kæmpe indtryk på mig. Jeg kan også huske, at efter en tid påvirkede de samme oplevelser mig ikke længere på samme måde. Mit normalbillede havde flyttet sig. Jeg havde langsomt vænnet mig til krigens gru.

Jeg er bange for, at vi i debatten, der præger det danske samfund og den politiske hverdag i dag, oplever en tilsvarende udvikling: Den flytter vores normalbillede.

Der findes nærmest ikke en debat i Danmark, som Dansk Folkeparti og visse andre ikke kan få til at handle om ”dem og os”. Vi møder konstante meldinger om de problemer, som flygtninge og migranter skaber for Danmark og danskerne. Det bliver fremstillet, som om udgangspunktet er et indiskutabelt modsætningsforhold.

Men tager flygtningedebatten udgangspunkt i realiteter, eller bliver vi langsomt manipuleret væk fra vores normalbillede? Jeg kan godt forstå, hvis den almindelige vælger har mere end svært ved at gennemskue, hvad der er rigtigt og forkert. Mængden af informationer i medierne – og måske særligt på de sociale medier – gør det svært for den enkelte at sortere og faktatjekke.

Alt for sjældent hører vi de gode historier i medierne. De steder, hvor integrationen er lykkedes, og hvor ikke-etniske danskere bidrager til det danske samfund, bliver ofte fravalgt af de førnævnte medier. Når vi konstant hører om tidligere tiders fejlslagne politik om flygtninge og migranter, er der en risiko for, at det til sidst bliver den eneste sandhed. Nu fejres stramninger på udlændingeområdet med kage. Og hver gang toner DF’s udlændingeordfører, Martin Henriksen, frem på skærmen og udtrykker tilfredshed med, at det nu er blevet sværere at være fremmed i Danmark. Jeg ville gerne vide, om stramningerne står mål med problemets omfang, eller bliver vi manipuleret til at tro noget bestemt? Jeg hører kun om stramningerne, men hvor mange af dem bygger på reelle problemstillinger i samfundet, og hvor mange er ren symbolpolitik? Jeg må kunne forvente sandheden fra de folkevalgte, eller i det mindste fra medierne.

 

Jeg ville gerne vide, om stramningerne står mål med problemets omfang, eller bliver vi manipuleret til at tro noget bestemt?
_______

 

Hvis udlændinge ligger højt i statistikkerne om kriminalitet, er det så med baggrund i en indgroet og iboende kriminel adfærd, eller er det på baggrund af en fejlslagen integrationspolitik? Tager udlændinge i Danmark danske værdier til sig, hvis vi spærrer ulykkelige voksne og børn inde i centre eller på øer? Kan vi overhovedet påtvinge frie mennesker bestemte værdier, eller tager de, som kommer hertil, selv danske værdier til sig, hvis de ser dem som attraktive værdier?

Dansk Folkeparti taler om, at man skal kunne fravælge halalkød i skoler og daginstitutionerne og udtaler samtidig, at der udelukkende bør serveres svinekød på Lindholm. Jeg forstår ganske enkelt ikke disse udtalelser. Jeg spiser ikke stegt lever, men det er vel heller ikke et politisk spørgsmål, som Dansk Folkeparti skal blande sig i. Hvad med at se på samfundets reelle problemer? Det er dem, I er valgt til at løse.

Vi skal forsvare de danske værdier, lyder det fra DF. Men bør vi så ikke tale om, hvad der er danske værdier udover svinekød og juletræer. Bør det ikke være med baggrund i værdifællesskabet, at vi skaber politikken for vores fælles samfund? Det kræver en mere nuanceret debat, hvor der er større plads til forskellighed, og hvor vi ikke latterliggør andres holdninger, fordi vi ikke er enige.

I 2016 lå frisind og tillid på top 10 i den nye Danmarkskanon. At udvise frisind betyder at have en fordomsfri og tolerant tankegang og indstilling til andre mennesker. Frisindet gælder også dem, der ikke ligner en selv, eller som ikke deler ens egne holdninger og normer. Tillid handler blandt andet om en forestilling om fælles interesser og offentlige institutioner, der behandler alle borgere ligeligt.

Frisind og tillid virker meget langt væk i dagens Danmark, når jeg hører politikere fra Dansk Folkeparti tale om deres politik. Så kunne vi ikke tale om danske værdier – som de opfattes af danskerne? Hvor mange kender egentlig førnævnte Danmarkskanon, og hvor ofte bliver den inddraget i debatten?

 

Jeg håber, at dansk politik finder tilbage til ordentlighed, anstændighed og menneskelighed. Disse ord symboliserer værdi for mig – og det er det, politik handler om
_______

 

Jeg håber, at dansk politik finder tilbage til ordentlighed, anstændighed og menneskelighed. Disse ord symboliserer værdi for mig – og det er det, politik handler om. Ordentlighed betyder, at vi behandler vores samfund og alle mennesker, som vi selv ønsker at blive behandlet. Anstændighed betyder, at der er værdighed i de politiske beslutninger, og vi stiller os selv spørgsmålet, om beslutningerne er på linje med vores moralske kompas. Menneskelighed betyder, at vi konstant reflekterer over, om vores politiske beslutninger træffes med baggrund i medfølelse og imødekommenhed.

2019 er valgår. Det ser ud til, at den nye statsminister – uanset hvem det bliver – på en eller anden måde skal bruge Dansk Folkeparti som parlamentarisk støtte. Det betyder desværre, at mange politiske beslutninger må indgås som kompromiser, hvor der bliver strammet endnu mere. Jeg håber ikke, at vores normalbillede er ændret så meget, at vi glemmer vores grundlæggende værdier i den næste folketingsperiode.

Jeg forudser en debat med mange politiske skænderier og en stor portion fake news. Jeg forudser, at visse politikere vil tale ud fra et normalbillede, som ikke passer til virkeligheden, men som passer til politikken og verdensbilledet om ”dem og os”.

Jeg vil bruge min sunde fornuft. Jeg vil tage udgangspunkt i mine kerneværdier. Jeg vil stemme på min kandidat til Folketinget ud fra ordentlighed, anstændighed og menneskelighed. Det håber jeg også, at du vil gøre. ■

 

Jeg vil stemme på min kandidat til Folketinget ud fra ordentlighed, anstændighed og menneskelighed. Det håber jeg også, at du vil gøre
_______

 



Flemming Fage Sørensen (f. 1967) arbejder med forhandling og uddannelse som specialkonsulent i fagbevægelsen. Han er Master i konfliktmægling fra Københavns Universitet og har 20 års erfaring fra det danske forsvar med blandt andet to udsendelser til det tidligere Jugoslavien. Find ham på LinkedIn her. ILLUSTRATION: Dansk Folkepartis partiformand Kristian Thulesen Dahl på talerstolen ved DF’s årsmøde, 15. september 2018 (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)